Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δυναμική, τολμηρή τέχνη

Μεγάλη αναδρομική έκθεση του σπουδαίου εικαστικού δημιουργού Δημοσθένη Κοκκινίδη, διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας. Η έκθεση που εγκαινιάζεται στις 11 Δεκεμβρίου (8μ.μ.) στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγ. Κωνσταντίνου 20 και Μενάνδρου), περιλαμβάνει την ενότητα «Πόλεμος - Βία». Πρόκειται για μια ομάδα θαρραλέων θεματολογικά έργων, με κύριο θέμα τον πόλεμο του Βιετνάμ, τα οποία φιλοτέχνησε ο ζωγράφος στα χρόνια 1964 - 1967.

Στα έργα αυτά συνδυάζονται, με τρόπο ανεπιτήδευτο, άμεσο, δραστικό και ρηξικέλευθο, η υψηλή ζωγραφικότητα με την πολιτική διαμαρτυρία. Η ελλειπτική, πρωτοποριακή γραφή και η χρωματική τόλμη με το δυναμικό περιεχόμενο. Την έκθεση συμπληρώνει μια μικρότερη ενότητα έργων του ζωγράφου, με θέμα τη μητρότητα. Τα έργα αυτά, κρατώντας ως θεματικό και ηθικό πυρήνα την πρωταρχική σχέση μητέρας και παιδιού και χρησιμοποιώντας τα ίδια ζωγραφικά μέσα με την ενότητα «Πόλεμος - Βία», ψηλαφούν το πυκνό πλέγμα των αισθημάτων και των σκέψεων γύρω από τη γέννηση ενός παιδιού. Με την ευκαιρία της έκθεσης, θα κυκλοφορήσει πλήρης κατάλογος της ενότητας «Πόλεμος - Βία» (εκδόσεις «Αδάμ»), με εισαγωγικό κείμενο του Σάββα Κονταράτου, ο οποίος θα προλογίσει και την έκθεση.

Ο Δ. Κοκκινίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1929. Από το 1952 μέχρι το 1957 σπούδασε στην ΑΣΚΤ Αθήνας. Κατά τη δεκαετία του '60, παράλληλα με τη ζωγραφική ασχολείται με το ντιζάιν. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας τέχνης α» (1961 - '67) και της «Ομάδας για την Επικοινωνία και την Εκπαίδευση μέσω της τέχνης» (1976 - 1981). Το 1976 εκλέγεται καθηγητής στην ΑΣΚΤ Αθήνας, όπου διετέλεσε πρύτανης από το 1979 έως το 1982. Μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει 23 ατομικές εκθέσεις, από τις οποίες οι 14 έγιναν στην περιοχή της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ