Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ & ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στο 64% του ΑΕΠ ο δανεισμός

Ενδιαφέρουσες ομολογίες από τον υποδιοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ.Πανταλάκη σε ημερίδα για το ρόλο των τραπεζών στα Βαλκάνια

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το δανεισμό του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) προς τις τράπεζες, αλλά και τις πολιτικές πειθαναγκασμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ενωση στις υπό ένταξη βαλκανικές χώρες, έδωσε ο υποδιοικητής της Εθνικής Τράπεζας Θ.Πανταλάκης, με όσα είπε χτες από το βήμα της διάσκεψης του Economist Conference με θέμα «το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στις αγορές της Νοτιανατολικής Ευρώπης».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ.Πανταλάκης:

  • Ο συνολικός δανεισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών στην Ελλάδα ανέρχεται σήμερα στο 64% του ΑΕΠ, ως αποτέλεσμα, όπως επισημαίνει και ο ίδιος, της ραγδαίας αύξησης (του δανεισμού) των τελευταίων ετών. Ειδικά ο δανεισμός των νοικοκυριών από στεγαστικά και κάθε μορφής καταναλωτικά δάνεια έχει ανέλθει στο 24% του ΑΕΠ και των επιχειρήσεων στο 40% του ΑΕΠ... Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν την επιταχυνόμενη υπερχρέωση των νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων (στις μεγάλες παρέχουν ειδικό ευνοϊκό καθεστώς δανεισμού), αν και οι τραπεζίτες δε δείχνουν να ανησυχούν...
  • Ο δανεισμός των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ και στην Αμερική στο 70% (!) και άρα, στην Ελλάδα... έχουμε περιθώρια, ενώ ο δανεισμός των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα ελληνικά.

Αναφερόμενος στις δραστηριότητες του τραπεζικού κεφαλαίου, ελληνικού και ξένου στα Βαλκάνια, ο Θ. Πανταλάκης, περιέγραψε με σαφήνεια και ωμότητα το περιβάλλον εκβιασμών και πειθαναγκασμού που έχει επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ενωση στις χώρες αυτές, με στόχο την πολιτική και οικονομική καθοδήγηση της καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Αναφέρει χαρακτηριστικά. «Οι ηγεσίες της περιοχής γνωρίζουν ότι όσο η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια συνιστά σωτήρια προοπτική, άλλο τόσο η μη επιτυχής της έκβαση εντείνει τον κίνδυνο περιθωριοποίησης των οικονομικών τους με όρους ξένων επενδύσεων, δυνατοτήτων μετανάστευσης προς τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες και ευρύτερου πολιτικοοικονομικού εκσυγχρονισμού. Η κυβερνητική ακεραιότητα, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητα της ενταξιακής τους προοπτικής»! Ποιος μίλησε για ωμό και απροκάλυπτο εκβιασμό. Ως βασικός πρωταγωνιστής των εξελίξεων στα Βαλκάνια η ΕΕ, η οποία «προσφέρει όχι μόνο το πρότυπο δημοκρατίας και αγοράς προς το οποίο οι χώροι της περιοχής προσβλέπουν, αλλά κι ένα ενιαίο σύνολο κανόνων συμπεριφοράς που θα επιτρέψει στις νέες αυτές δημοκρατίες και οικονομίες της αγοράς να βαδίσουν το δρόμο της σταθερότητας και της ανάπτυξης»! Οσο για τη χώρα μας, «η Ελλάδα είναι ο κατ' εξοχήν εξαγωγέας κεφαλαίου και τεχνογνωσίας προς τις οικονομίες της Βαλκανικής».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα 117,5 δισ. ευρώ οι οφειλές των νοικοκυριών (2009-03-28 00:00:00.0)
Σκαρφάλωσε στα 100 δισ. ευρώ! (2007-11-09 00:00:00.0)
Εφτασε στα 93 δισ. ευρώ (2007-07-31 00:00:00.0)
Κάθε μήνα αυξάνεται κατά 1,5 δισ. ευρώ! (2007-07-05 00:00:00.0)
«Σκαρφάλωσε» στα 87 δισ. ευρώ (2007-04-12 00:00:00.0)
Εκρηκτική άνοδος των προσωπικών δανείων (2004-07-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ