Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Εκλογές και γρήγορα...

ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο φερόμενος ως επικρατέστερος υποψήφιος για την προεδρία της Γεωργίας, Μιχαήλ Σαακασβίλι, «προειδοποίησε» χτες, ξεκινώντας και επισήμως την προεκλογική του εκστρατεία, ότι αν δε διεξαχθούν συντόμως οι εκλογές τότε η χώρα κινδυνεύει με αποσταθεροποίηση. «Ο μόνος αντίπαλός μας είναι ο χρόνος και αυτοί που θέλουν να δουν τη Γεωργία να διαλύεται», τόνισε ο εθνικιστής ηγέτης, μια μέρα μετά την έκρηξη βόμβας στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στην Τιφλίδα από την οποία δεν υπήρξαν θύματα.

Την έκρηξη, φυσικά, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της νέας ηγεσίας. Η προσωρινή Πρόεδρος Νίνο Μπουρντζανάτζε χαρακτήρισε το γεγονός προσπάθεια να διασαλευτεί η τάξη, ενόψει των προεδρικών εκλογών, ενώ ο γενικός εισαγγελέας, Νουγκζάρ Γκαμπριτσίντζε, αποκάλεσε την έκρηξη «τρομοκρατική πράξη» και δήλωσε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης έχει ήδη ξεκινήσει.

Η έκρηξη έγινε την ώρα που η κρατική τηλεόραση μετέδιδε απευθείας συνέντευξη του πρεσβευτή της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Τσκικβισβίλι, και τα αίτιά της παραμένουν άγνωστα. Οι ρεπόρτερ που έσπευσαν στην κρατική τηλεόραση μετέδωσαν ότι ζημιές προκλήθηκαν στο κτίριο όπου στεγάζονται στούντιο της ραδιοφωνίας, αλλά εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στο στούντιο.

Παρουσία Ράμσφελντ

Χτες έγινε γνωστό από το υπουργείο Αμυνας ότι σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί τη Γεωργία ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Ο ηγέτης του Πενταγώνου αναμένεται να συναντηθεί με τους Σαακασβίλι, Μπουρντζανάτζε και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, σηματοδοτώντας έτσι όχι μόνο τη σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί στη Δημοκρατία της Γεωργίας (όπως και στη γειτονική, του Αζερμπαϊτζάν), αλλά και την πρόθεσή τους να λύσουν το θέμα της «διαδοχής», όσο το δυνατό συντομότερα. Ο Ράμσφελντ θα υποσχεθεί οικονομική «υποστήριξη» και ενδεχομένως μέτρα στρατιωτικής συνεργασίας, έτσι ώστε οι Ρώσοι και οι αυτόνομες επαρχίες (Νότια Οσετία, Αντζαρία και Αμπχαζία) να λάβουν το κατάλληλο μήνυμα.

Η Μπουρντζανάτζε από την πλευρά της χτες «προειδοποίησε» ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι άθλια. «Δεν έχουμε λεφτά να πληρώσουμε τις συντάξεις, τους μισθούς και να συντηρήσουμε την παροχή ενέργειας στη διάρκεια του χειμώνα» (!) είπε... Για τις δικές της ευθύνες (και όλης της νέας, αλλά, στην ουσία, παλιάς ηγεσίας), δεν είπε τίποτα.

Οσον αφορά στην αμερικανική αντιπροσωπεία που βρίσκεται στην Τιφλίδα και προετοιμάζει το έδαφος για τον Ράμσφελντ, ο επικεφαλής της Λιν Πάσκο έκανε σαφές ότι οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 7 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να εκλεγεί ο διάδοχος, να γίνουν διάφορες πληρωμές και να θερμανθεί ο κόσμος το χειμώνα (και να δεθεί η χώρα στο άρμα των ΗΠΑ, αλλά αυτό δεν το είπε). Οι ΗΠΑ χορηγούν ετησίως 110 εκατομμύρια δολάρια στη Γεωργία.

Ο Πάσκο, επίσης, χτες είχε συνάντηση και με τον Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε, παρουσία και του πρέσβη στη χώρα Ρίτσαρντ Μάιλς. Το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας δεν έγινε γνωστό, αλλά μεταδόθηκε ότι ο Πάσκο μετέφερε μήνυμα του Προέδρου Μπους στον πρώην πρόεδρο...

Η Μόσχα, τέλος, χτες διαμαρτυρήθηκε έντονα για την ξαφνική παρουσία στη Γεωργία του φυγόδικου Ρώσου μεγιστάνα Μπορίς Μπερεζόφσκι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ