Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προεκλογική παρέμβαση Μιλόσεβιτς από τη Χάγη

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Η Σερβία είναι στην Ευρώπη. Δε χρειάζεται να περιμένει ταπεινά στον προθάλαμο του οποιουδήποτε! Η Σερβία χρειάζεται ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας, διαμερίσματα, νοσοκομεία, σχολεία, δρόμους, σιδηροδρόμους, γέφυρες, βελτίωση των συνθηκών ζωής» διαμήνυσε από τη Χάγη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Το σύντομο πλην μεστό προεκλογικό μήνυμα του Μιλόσεβιτς, που ηγείται του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας στις επικείμενες γενικές εκλογές της 28ης του μήνα, μεταδόθηκε από το ραδιοσταθμό του Βελιγραδίου «Radio S», προχτές βράδυ. Ηταν μία από τις σπάνιες παρεμβάσεις του πρώην ηγέτη της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας από το κελί των φυλακών Σεβενίνγκεν, καθώς οι εισαγγελείς της Χάγης τον έχουν - από καιρό... - υποβάλει σε ένα άνευ προηγουμένου καθεστώς απομόνωσης όσον αφορά την επικοινωνία του με τα ΜΜΕ. Ο Μιλόσεβιτς δεν παρέλειψε να κατακεραυνώσει τους «εκσυγχρονιστές» που τον ανέτρεψαν πριν τρία χρόνια, καλώντας παράλληλα το λαό «να σώσει τη χώρα από τη σημερινή θλιβερή πραγματικότητα»... «Ολοι μαζί έχουμε την υποχρέωση να αγωνιστούμε για τη νίκη» κατέληξε ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας.

Σφυγμομετρήσεις

Η παρέμβαση του Μιλόσεβιτς προκάλεσε αίσθηση, καθώς και το γεγονός πως τα βασικότερα εκ των κομμάτων που απέμειναν έως τέλους στη διαλυμένη πλέον σερβική κυβέρνηση της DOS (με πρώτο το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονηθέντος Ζ. Τζίντζιτς), καταλαμβάνουν τις «τρίτες και τέταρτες» θέσεις στις προτιμήσεις των Σέρβων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΙΚΑ» του Βελιγραδίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Βόισλαβ Κοστούνιτσα προηγείται με (23,1%) δηλαδή λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα από το αμέσως δεύτερο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του (έγκλειστου στα κρατητήρια της Χάγης) Βόισλαβ Σέσελι που καταλαμβάνει ποσοστό 22,5%... Τρίτη και καταϊδρωμένη έρχεται η τάχα αντιπολιτευόμενη παράταξη «Ομάδα 17 συν» των οικονομολόγων του Μίρολιουμπ Λάμπους και των ανθρώπων του ΔΝΤ με ποσοστό 9,8%. Το Δημοκρατικό Κόμμα του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Τζίντζιτς καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων με 9,1%.

Το δε Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας σημειώνει σταδιακά άνοδο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων συγκεντρώνοντας ως τώρα ποσοστό άνω του 5%, ενώ στο 5% εκτιμάται η προτίμηση των Σέρβων στο φιλομοναρχικό συνασπισμό SPO-NS του Βουκ Ντράσκοβιτς...

Ας σημειωθεί πάντως πως στη σφυγμομέτρηση δε συμπεριλαμβανόταν ερώτημα αναφορικά με το εάν οι ψηφοφόροι προτίθεται να προσέλθουν στις κάλπες...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ