Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Την αναστολή εκτέλεσης του συμβολαίου για την παράδοση 100 αεροσκαφών ανεφοδιασμού, συνολικού προϋπολογισμού 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, από την εταιρία «Μπόιγκ» ζήτησε το αμερικανικό Πεντάγωνο. Η απόφαση φέρει σε δυσχερέστερη θέση την «Μπόιγκ», καθώς τον Ιούλη της αφαιρέθηκαν από την κυβέρνηση συμβόλαια αξίας 1 δισ. δολαρίων για την κατασκευή μαχητικών αεροσκαφών, προς όφελος της ανταγωνίστριας «Λόκχιντ».

ΡΙΑΝΤ.-- Νέα ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσαν για τη Σαουδική Αραβία, τα υπουργεία Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας, προειδοποιώντας για άμεσο κίνδυνο εκδήλωσης νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στο σαουδαραβικό έδαφος.

ΑΜΠΙΤΖΑΝ.-- Συνομιλίες με εκπροσώπους ενόπλων οργανώσεων είχε χτες ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού, Λόρεντ Γκμπάγκμπο, επιχειρώντας να τους πείσει να αφοπλιστούν. Οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας υποστηριχτών της κυβέρνησης έξω από τη μεγαλύτερη γαλλική στρατιωτική βάση στο Αμπιτζάν συνεχίστηκαν χτες για τέταρτη μέρα...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-- Ερευνες για το θάνατο 64 ανθρώπων στο χωριό Μποσόμπε, που φέρεται πως φαρμακώθηκαν πίνοντας πόσιμο διάλυμα που τους σέρβιρε ρωμαιοκαθολικός ιερέας για να ξορκίσει «τα κακά πνεύματα», ανακοίνωσαν χτες οι αρμόδιες Αρχές της ΛΔ Κονγκό.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Με «ρήγμα» απειλείται η διάσκεψη ηγετών της 53μελούς Βρετανικής Κοινοπολιτείας, που άρχισε χτες στη Νιγηρία. Αφορμή, η προσπάθεια των πλούσιων χωρών να επισημοποιήσουν το μποϊκοτάζ στην κυβέρνηση του προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, στο οποίο αντιτίθενται σφόδρα αναπτυσσόμενες χώρες, ως επί το πλείστον της Αφρικής.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Δάνεια και πιστώσεις ύψους 3,78 δισ. δολάρια ανακοίνωσαν πως θα δώσουν στην κυβέρνηση του προέδρου της Κένιας, Μουάι Κιμπάκι, για την προσεχή τριετία διεθνείς χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ανάμεσά τους το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα...

ΣΕΟΥΛ.-- Το νοτιοκορεατικό Κοινοβούλιο αγνοώντας το βέτο του προέδρου της χώρας, Ρο Μου-γιουν, προχώρησε χτες στο διορισμό ανεξάρτητης αρχής ερευνών σε σχέση με σκάνδαλα που πλήττουν πρώην συμβούλους του προέδρου.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- «Εξαιρετικά αυξημένη» χρήση ναρκών κατά προσωπικού από τον στρατό και τους μαοϊκούς αντάρτες στο Νεπάλ διαπιστώνουν οργανώσεις κατά της χρήσης ναρκών. Τους τελευταίους 33 μήνες, σύμφωνα με τη Διεθνή Εκστρατεία για την Απαγόρευση των Ναρκών, έχουν καταγραφεί γύρω στους 500 θανάτους, εκ των οποίων οι 100 ήταν αμάχων.

ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ.-- «Αγνωστοι» εκτέλεσαν τέσσερις μουσουλμάνους, ανάμεσά τους και έναν κληρικό, μπροστά από τζαμί σε χωριό στις Νότιες Φιλιππίνες. Αλλοι τρεις μουσουλμάνοι πιστοί είχαν εκτελεστεί πριν δύο εβδομάδες.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το αυστριακό Κοινοβούλιο ενέκρινε χτες το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των κρατικών σιδηροδρόμων, που προβλέπει χιλιάδες απολύσεις μέχρι το 2010.

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-- Η οικογένεια του Ούγγρου Πέτερ Βάργκα - Μπάλαζ, που σκοτώθηκε τον περασμένο μήνα από αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ, σκοπεύει να μηνύσει τον αμερικανικό στρατό και την εταιρία για την οποία εργαζόταν.

ΡΩΜΗ.-- «Ή θα ολοκληρωθεί η ομοσπονδιοποίηση ή θα επιστρέψουμε στην πολιτική απόσχισης από την Ιταλία», δήλωσε ο ηγέτης της Λίγκας του Βορρά Ουμπέρτο Μπόσι...

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.-- Αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε το ελικόπτερο του Πολωνού πρωθυπουργού, Λέσεκ Μίλερ, 25 χιλιόμετρα νότια της Βαρσοβίας. Σύμφωνα με κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο Μίλερ βγήκε σώος από το ατύχημα αλλά υπήρξαν 4 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ