Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αναζητείται τρόπος αντιμετώπισης της αντίστασης

Το Ισραήλ διόγκωσε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς, δηλώνει πρώην στρατηγός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΑΜΑΝΤΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Ο Σαντάμ Χουσεΐν, πιθανότατα, χρηματοδοτεί μέρος των αντικατοχικών επιθέσεων με χρήματα που σήκωσε από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ, λίγο πριν την εισβολή των αμερικανικών στρατευμάτων στη Βαγδάτη. Αυτό υποστήριξε, χτες, αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο ανώτερους αξιωματούχους της κατοχικής διοίκησης, η οποία αναζητεί τρόπους αντιμετώπισης των αντικατοχικών επιθέσεων. Την ίδια στιγμή, πρώην ανώτερος αξιωματικός των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών δήλωνε ότι το Ισραήλ «διόγκωσε την απειλή που εκπροσωπούσε το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς».

Ενα δισεκατομμύριο δολάρια πήρε ο ηγέτης του προηγούμενου ιρακινού καθεστώτος από την κεντρική τράπεζα του Ιράκ, λίγες ώρες πριν τα αμερικανικά στρατεύματα εισέλθουν στη Βαγδάτη. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC υποστηρίζει ότι ο ισχυρισμός αυτός βασίζεται σε στοιχεία που έχει, ήδη, στα χέρια της η CIA και σε χειρόγραφες επιστολές του ίδιου του Σαντάμ Χουσεΐν. Επικαλούμενο, μάλιστα, Αμερικανούς αξιωματούχους, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αρκετά από αυτά τα λεφτά πιθανότατα έχουν χρηματοδοτήσει τις αντικατοχικές επιθέσεις, που η κατοχική διοίκηση σχεδιάζει να αντιμετωπίσει με τη σύσταση παραστρατιωτικού σώματος από ένοπλους Ιρακινούς, μέλη των βασικών οργανώσεων που συνεργάζονται μαζί της.

Στο μεταξύ, περί χρημάτων ο λόγος και στο Λονδίνο, χτες, όπου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών παρουσίασε το συνολικό κόστος, μέχρι στιγμής, της συμμετοχής της Βρετανίας στους «αντιτρομοκρατικούς πολέμους» στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Συνολικά, το Λονδίνο έχει δαπανήσει 5,55 δισεκατομμύρια λίρες, εκ των οποίων τα 3 προορίζονταν για τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ. Ο Γκόρντον Μπράουν ανακοίνωσε ότι, εκτός από αυτά τα χρήματα, θα χορηγηθούν άλλα 250 εκατομμύρια λίρες, άμεσα, για την ανασυγκρότηση της χώρας και άλλα 300 εκατομμύρια λίρες αργότερα.

Την ίδια στιγμή, στο Ιράκ οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν. Ρουκέτες έπληξαν αστυνομικό τμήμα στο Ραμάντι, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 6 Ιρακινοί. Επίσης, αμερικανική αυτοκινητοπομπή έπεσε σε εκρηκτικό μηχανισμό που είχε τοποθετηθεί σε δρόμο της Βαγδάτης, χωρίς, όμως, να ανακοινωθεί αν υπάρχουν θύματα.

Σχολιάζοντας την τωρινή κατάσταση στο Ιράκ, ο Ισραηλινός απόστρατος στρατηγός των μυστικών υπηρεσιών, Σλομ Μπρον, που σήμερα εργάζεται για ισραηλινό Ινστιτούτο Ερευνών, υποστήριξε, χτες, ότι το Ισραήλ «διόγκωσε υπερβολικά τον κίνδυνο που το Ιράκ αντιπροσώπευε για την ανθρωπότητα, πριν την εισβολή, δίνοντας έτσι ώθηση στην επιχειρηματολογία των ΗΠΑ και Βρετανίας». Ο Μπρον δε δίστασε να μιλήσει για «πολιτικές αποχρώσεις» στην ισραηλινή στάση, που «πιθανότατα επηρεάστηκε από τη βαθιά θέλησή της να δει την ανατροπή του ιρακινού καθεστώτος», αλλά απέφυγε να κάνει την οποιαδήποτε εκτίμηση για το αν ήταν ηθελημένη ή απλώς εκ παραδρομής η ισραηλινή υπερβολή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ