Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σήμερα η πρόταση του εισαγγελέα επί των ποινών

Την πρότασή του επί των ποινών που πρέπει να επιβληθούν σε όσους εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι θα παρουσιάσει σήμερα στη δίκη της «17Ν» ο εισαγγελέας της έδρας, Χρ. Λάμπρου. Μετά τον εισαγγελέα το λόγο θα λάβουν οι συνήγοροι υπεράσπισης, οι οποίοι θα προτείνουν με τη σειρά τους σχετικές ποινές για τους πελάτες τους και κατόπιν το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη ούτως ώστε να καταλήξει στην απόφασή του επί των ποινών, με την ανακοίνωση της οποίας θα πέσει και η αυλαία της δίκης.

Αν ο εισαγγελέας δε μακρηγορήσει, ενδέχεται η όλη διαδικασία των προτάσεων να ολοκληρωθεί σήμερα, οπότε το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφασή του την επόμενη Δευτέρα, 15 του Δεκέμβρη, δεδομένου ότι Πέμπτη και Παρασκευή οι δικηγόροι κατεβαίνουν σε αποχή. Αν η διαδικασία των προτάσεων ολοκληρωθεί τη Δευτέρα, η απόφαση του δικαστηρίου πρέπει να αναμένεται στα μέσα της επόμενης βδομάδας.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου επί της ενοχής, το ζήτημα της έκδοσης ή μη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής των κατηγορουμένων για συμμετοχή στη «17Ν» φαίνεται να κυριαρχεί. Χτες, ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, διαβεβαίωσε ότι ζήτημα έκδοσης δεν υπάρχει, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική πλευρά αφήνει «ανοιχτό» ένα τέτοιο ενδεχόμενο: «Εχουμε ξεκαθαρίσει, με δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης κ. Πετσάλνικου - είπε - ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα έκδοσης σε άλλη χώρα. Γι' αυτούς που αθωώθηκαν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Οσοι κρίθηκαν ένοχοι, αφού ανακοινωθούν οι ποινές τους από το αρμόδιο δικαστήριο, θα κληθούν να εκτίσουν την ποινή τους στις φυλακές μας».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φ. Πετσάλνικος, σε δηλώσεις του σε διάφορους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο έκδοσης, ισχυριζόμενος ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από την ελληνική νομοθεσία και τη διμερή συμφωνία Ελλάδας και ΗΠΑ.

Εντούτοις, προχτές, μέρα που εκδόθηκε η απόφαση, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα της έκδοσης «σε αυτό το στάδιο» δεν έχει τίποτα επ' αυτού, αρνούμενος ταυτόχρονα να σχολιάσει και τις δηλώσεις που είχε κάνει εκείνη τη μέρα ο Ελληνας υπουργός Δικαιοσύνης. Η στάση του Αμερικανού αξιωματούχου αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι για τις ΗΠΑ το ζήτημα είναι ανοιχτό και θα τεθεί όταν και όποτε θεωρηθεί σκόπιμο.

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διατηρεί ανοιχτό το ζήτημα της «17Ν», επενδύοντας προφανώς στην ενίσχυση της κατασταλτικής πολιτικής του κράτους. Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Φλωρίδης, μιλώντας σε ραδιοτηλεοπτικά μέσα επανέλαβε τις δηλώσεις του των τελευταίων ημερών ότι η Αστυνομία έχει στοιχεία τα οποία κάποια στιγμή ενδέχεται να οδηγήσουν στη σύλληψη και άλλων μελών της οργάνωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ