Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2004
«Στο σφυρί» οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις

Ανακοίνωση της «Συντονιστικής Επιτροπής για τη διάσωση της παραλίας του Σαρωνικού», ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας του Ολυμπιακού νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής

Σε επιχειρηματικές ζώνες θα μετατραπούν μετά τους Αγώνες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μέσω της εταιρίας«Ολυμπιακά Ακίνητα»

«Αθήνα 2004»

Σε επιχειρηματικές ζώνες θα μετατραπούν μετά τους Αγώνες οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, μέσω της εταιρίας«Ολυμπιακά Ακίνητα»
«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ιδιωτικοποιήσει με τη μορφή πωλήσεων ή εκμισθώσεων, αφ' ενός τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις που κόστισαν τρισεκατομμύρια, αφ' ετέρου τις τεράστιες και αμύθητης αξίας εκτάσεις οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί Ολυμπιακοί Πόλοι (σ.σ. όλη η παραλία του Φαληρικού όρμου, ο χώρος του πρώην ιπποδρόμου, η παραλία και μέρος του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, ο χώρος του νέου Ιπποδρόμου στο Μαρκόπουλο, ο Σχοινιάς)».

Η «Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωση της Παραλίας Σαρωνικού» τονίζει ότι αυτό προκύπτει από τις διατάξεις του νομοσχεδίου «Ρύθμιση θεμάτων Ολυμπιακής Προετοιμασίας και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται σήμερα απ' την Ολομέλεια της Βουλής.

Η Συντονιστική Επιτροπή υπογραμμίζει πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η εταιρία «Ολυμπιακά Ακίνητα» «παύει να λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος και μετατρέπεται σε ιδιωτική εταιρία, η οποία δεν ανήκει στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα». Με τον τρόπο αυτό, «οι εκμισθώσεις, αλλά και οι πωλήσεις αυτής της Εταιρίας καθίστανται αδιαφανείς και ανέλεγκτες από το Κοινοβούλιο και τη Διοικητική Δικαιοσύνη, παρόλο που προς το παρόν το σύνολο των μετοχών το έχει το Ελληνικό Δημόσιο».

Σημειώνει μάλιστα ότι «προβλέπεται η δυνατότητα πώλησης των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων» και επιτρέπει την «εκμίσθωση και γενικά την παραχώρηση της χρήσης και κάθε άλλου ενοχικού και εμπράγματος δικαιώματος, κατά παρέκκλιση από κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξεως, δηλαδή η "Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ" θα πωλεί και θα εκμισθώνει χωρίς διαγωνισμό». Δημιουργείται δηλαδή «μια εταιρία σαν την ΕΤΑ ΑΕ, δήθεν διαχειριστική της περιουσίας του Δημοσίου, η οποία μπορεί να πουλά και μάλιστα εξαρχής εντελώς αδιαφανώς και ανέλεγκτα».

Επιπλέον, αναφέρει πως το νομοσχέδιο προβλέπει τη «με κοινή υπουργική απόφαση μεταβίβαση με αντάλλαγμα ή δωρεάν της χρήσης διοίκησης και διαχείρισης Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων, με δυνατότητα πώλησης, για την οποία απαιτείται πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και παραχωρεί κάθε δικαίωμα των προς την πώληση ακινήτων στην ΕΤΑ ΑΕ».

Στην ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή σημειώνει ακόμα πως με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «υπάγει στον Ολυμπιακό νόμο, τις μαρίνες Φλοίσβου, Αλίμου και Ζέας, προκειμένου να διευκολύνει τα σχέδια των ιδιωτών, στους οποίους έχουν παραχωρηθεί». Τέλος, επισημαίνει ότι με πρόσχημα τη διεξαγωγή του αγωνίσματος του τριάθλου, επιτρέπεται η κατεδάφιση λουτρικών εγκαταστάσεων στην Ακτή της Βουλιαγμένης προκειμένου να μετατραπούν τα αποδυτήρια σε εστιατόρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ