Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ
Συμμαχίες για πιο ισχυρούς αγώνες

Απεργούν σήμερα και αύριο οι γιατροί του ΙΚΑ πανελλαδικά, ενώ αύριο γίνεται πανιατρική απεργία σε Αθήνα και Πειραιά

Πρόσκληση για αγωνιστική συμμετοχή και μαζικοποίηση της αυριανής πανιατρικής κινητοποίησης στην Αττική απευθύνει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» τονίζοντας την ανάγκη για ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να ανταποκρίνεται στην οξύτητα των προβλημάτων και να διευκολύνει την κοινωνική συμμαχία των γιατρών με τους άλλους εργαζόμενους, γιατί έτσι γίνεται ισχυρός ο αγώνας.

Την αυριανή Πανιατρική απεργία ανακοίνωσαν χτες σε συνέντευξη Τύπου οι Ιατρικοί σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Αύριο το βράδυ θα γίνει πανιατρική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο «Χολιντέι Ιν», ώρα 7:30 μμ.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ξεκινούν από σήμερα δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με κύριο αίτημα την άμεση ασφάλιση των συμβασιούχων γιατρών που έχουν ασφαλιστεί στο ΤΣΑΥ προ της 31.12.1992 και αναγνώριση του χρόνου προϋπηρεσίας τους ως συντάξιμου με υπαγωγή στο ειδικό καθεστώς των μόνιμων γιατρών του νόμου 3163/55.

Οι γιατροί κατήγγειλαν την κυβέρνηση για «αδυναμία έλλειψης πολιτικής βούλησης να δώσει ριζικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο της υγείας και τους λειτουργούς της». Ωστόσο όμως, και απ' τις επισημάνσεις και τις διαπιστώσεις των ηγεσιών των γιατρών φάνηκε καθαρά ότι υπάρχει σχέδιο απ' την κυβέρνηση που υπακούει στην παράδοση της Υγείας στην επιχειρηματική δραστηριότητα, μια πραγματικότητα που ενώ τη βλέπουν οι ηγεσίες να έρχεται με καλπάζοντα ρυθμό εντούτοις αρνούνται να υιοθετήσουν και να προβάλουν και το διεκδικητικό εκείνο πλαίσιο που θα απαντούσε με βάση τις λαϊκές ανάγκες.

Διαπίστωσαν, λόγου χάρη, ότι τα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία τα έχουν μετατρέψει σε «πρωτοβάθμια ιδιωτικά μαγαζιά» ή ότι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί στις λαϊκές συνοικίες με τα εργαστήριά τους στραγγαλίζονται με την εφαρμογή του Προεδρικού Διατάγματος 84/2001. «Τα εργαστήρια μεταφέρονται σε "κέντρα" όπου κυριαρχούν οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετς στις υπηρεσίες Υγείας».

Εντούτοις όμως δεν προβλήθηκε η κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας, όπως τονίστηκε απ' τον εκπρόσωπο της «Πανεπιστημονικής» Αλ. Τομαρά και μέλος του Διοικητικού Συλλόγου του ΙΣΑ.

Ακόμα επισημάνθηκε ότι το 9% απ' τους 25.500 γιατρούς στο Λεκανοπέδιο της Αττικής είναι άνεργοι και ότι 2.500 απ' αυτούς είναι εγγεγραμμένοι στο ταμείο ανεργίας.

Μεταξύ των αιτημάτων που προβάλλουν οι σύλλογοι είναι: Αύξηση των δαπανών για την Υγεία, προώθηση νομοθετικού πλαισίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία - χωρίς να περιγράφουν και το πλαίσιο - θεσμοθέτηση της υπογραφής Συλλογικών Συμβάσεων μεταξύ Ασφαλιστικών Ταμείων και των επίσημων συνδικαλιστικών φορέων των γιατρών, άμεση αναπροσαρμογή των ιατρικών αμοιβών και πράξεων, που παραμένουν καθηλωμένες σε εξευτελιστικά επίπεδα από 12ετίας, στα επίπεδα των απογευματινών ιατρείων των Νοσοκομείων κλπ.

«Πανεπιστημονική»: Αμφισβήτηση της εμπορευματοποίησης

«Αν δεν αμφισβητηθεί και ανατραπεί η στρατηγική της κυβέρνησης για εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Υγείας και Πρόνοιας, οι διεκδικήσεις θα οδηγούνται σε αδιέξοδο, τα προβλήματα θα οξύνονται, η απογοήτευση θα μεγαλώνει» υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» και τονίζει: «Είναι βέβαιο ότι οι συνθήκες της Αγοράς, προϋποθέτουν δραστική μείωση των επιστημονικών και επαγγελματικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας των γιατρών. Οι μόνοι που ευνοούνται είναι οι επιχειρηματίες της Υγείας, οι Ασφαλιστικές εταιρίες, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων».

Στη συνέχεια αναφέρει ότι στην πράξη συγκρούονται δυο θέσεις, που δεν μπορούν να συνυπάρχουν:

  • Είναι η θέση που διεκδικεί ένα αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με αποκλειστικό κριτήριο την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Σε ένα τέτοιο σύστημα, χωράνε όλοι οι Γιατροί, διασφαλίζεται η επαγγελματική διέξοδος και η επιστημονική εξέλιξη.
  • Από την άλλη είναι η θέση που προωθούν οι επιχειρηματίες, οι οποίοι αξιοποιούν τις λαϊκές ανάγκες και την επιστημονική μας γνώση για τα συμφέροντά τους. Αυτή τη θέση υπηρετούν οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ. Την αυταπάτη της συνύπαρξης Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα υποστηρίζει ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ δογματικά προσηλωμένος στην αντίληψη ότι μπορεί να υπάρξει ελεγχόμενη και «ανθρώπινη» πλουτοκρατία.

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών» διακηρύσσει ότι η «λύση στα προβλήματα της πλειοψηφίας των γιατρών δίνεται με την πάλη σήμερα για ένα σύστημα Υγείας δωρεάν, δημόσιο, καθολικό, ισότιμο, σύγχρονο με την κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ