Πέμπτη 11 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το νοίκιασμα εργατών δεν είναι δουλεμπόριο!

Προκλητικές απαντήσεις στις καταγγελίες των ξενοδοχοϋπαλλήλων

Το σύγχρονο δουλεμπόριο των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων, συνολικά οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, όπως οι παράνομες συμβάσεις μιας μέρας, παίρνουν εκρηκτικές διαστάσεις στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Οι μισθοί κυμαίνονται στα εξευτελιστικά επίπεδα των 620 περίπου ευρώ, καθημερινά καταστρατηγούνται δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, αυξάνεται η εντατικοποίηση κλπ.

Απέναντι σ' αυτή την πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, η κυβέρνηση διά του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Λ. Τζιόλα, παρουσιάζεται καθαρά σαν υπερασπιστής των κερδών των ξενοδόχων σε βάρος των εργαζομένων. Η συνάντηση που είχαν μαζί του εκπρόσωποι δέκα σωματείων του κλάδου ήταν αποκαλυπτική για τις θέσεις της κυβέρνησης.

Ο Λ. Τζιόλας στις καταγγελίες των συνδικαλιστών για το άθλιο και δουλεμπορικό καθεστώς των «ενοικιαζόμενων» εργαζομένων αλλά και γενικότερα των ελαστικών μορφών απασχόλησης, δήλωσε ότι η «ενοικίαση» δεν είναι «δουλεμπόριο», αλλά μια νόμιμη μορφή απασχόλησης που ισχύει με νόμο του κράτους και εφαρμόζεται συνολικά σε όλη την Ευρώπη! Πρότεινε δε, ως «διέξοδο» σε ό,τι αφορά την καταστρατήγηση των συμβάσεων, τα δικαστήρια! Μάλιστα στο γεγονός ότι εδώ και πολύ καιρό τα σωματεία έχουν ζητήσει συνάντηση μαζί του, κάτι που αρνιόταν το υπουργείο, ο Λ. Τζιόλας δήλωσε ότι επειδή είναι πολλά τα σωματεία που ζητούν συναντήσεις βάζει σε προτεραιότητα τις συναντήσεις με τις Ομοσπονδίες. Στην προκειμένη περίπτωση αυτό βολεύει το υπουργείο Εργασίας καθώς η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας του κλάδου συμφωνεί απόλυτα σε όλες τις αντεργατικές επιλογές του υπουργείου σε βάρος των εργαζομένων.

Η παράσταση διαμαρτυρίας εντάσσεται σε ένα συνολικότερο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης του κλαδικού σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, σε συνεργασία με επιχειρησιακά σωματεία, με το στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου και τη διεκδίκηση σύγχρονων αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους. Πρόκειται για τα σωματεία: Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, «Αθενς Πλάζα», «Μετροπόλιταν», «Ξενία Λαγονησίου», «Λίδρα Μάριοτ», «Τιτάνια», «Ιντερκοντινέταλ», «Χόλιντεϊ Ιν», «Κάραβελ», «Saint George Licabetous».

Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών πραγματοποίησε παράσταση και στο ΣΕΠΕ όπου και συναντήθηκε με τον πρόεδρο κ. Πολυχρονίου και απαίτησε να παρθούν μέτρα και να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλιάς. Τέλος, η αντιπροσωπεία πήγε και στο Σύνδεσμο των Ξενοδόχων, όπου δε βρήκαν κανέναν εκπρόσωπο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασίζουν σήμερα τη συνέχιση του αγώνα (2004-08-19 00:00:00.0)
Απαιτείται η μαζική συμμετοχή τους στη Συνέλευση (2004-08-14 00:00:00.0)
Δυναμική απεργιακή απάντηση στην πρόκληση των ξενοδόχων (2004-08-05 00:00:00.0)
«Επί ποδός» για την απεργία (2004-07-29 00:00:00.0)
Είμαστε αποφασισμένοι! Πίσω δεν κάνουμε! (2004-06-18 00:00:00.0)
Στη μάχη για σύμβαση και εργασιακές σχέσεις (2004-05-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ