Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Οι «σφαγές» της Σιουδάδ Χουάρες

ΜΕΞΙΚΟ ΣΙΤΥ.-

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να εκδώσουν έναν ύποπτο για τις σφαγές στη Σιουδάδ Χουάρες, σχεδόν μία μέρα μετά το νέο σάλο που δημιουργήθηκε εξαιτίας της ανεύρεσης τριών ακόμη πτωμάτων γυναικών, μεταξύ αυτών και ενός 5χρονου κοριτσιού σφαγιασμένου με 15 μαχαιριές... Εντούτοις τίποτα δε δείχνει να φωτίζει το μυστήριο που επικρατεί στο ομόσπονδο κρατίδιο Τσιουάουα του Μεξικού, στα σύνορα με τις ΗΠΑ, όπου τα τελευταία 10 χρόνια έχουν δολοφονηθεί περισσότερες από 350 γυναίκες και πολλές ακόμα, ίσως εκατοντάδες, φέρεται ότι έχουν εξαφανιστεί χωρίς να έχουν συλληφθεί οι ένοχοι.

Τα πτώματα που συνήθως ανακαλύπτονται στην έρημο, έχουν σχεδόν πάντα τα ίδια ανατριχιαστικά σημάδια φρικτών βασανιστηρίων. Οι συνήθως νεαρές κοπέλες βρίσκονται βιασμένες, στραγγαλισμένες ή πολλαπλά μαχαιρωμένες, ακρωτηριασμένες ή δαγκωμένες και κάποιες φορές καμένες.

Η αδράνεια των αρχών δεν είναι μόνο εξοργιστική αλλά και ύποπτη. Βέβαια κατά καιρούς έχουν γίνει κάποιες συλλήψεις, όμως το γεγονός πως τα εγκλήματα συνεχίζονται αποδεικνύει πως οι συλλήψεις αυτές μάλλον έγιναν στα πλαίσια του καθησυχασμού της κοινής γνώμης ή και της συγκάλυψης παρά σε αυτά της εξιχνίασης. Εξάλλου, το «μυστήριο» και αδράνεια είναι μέρος του όλου, αφού οι περισσότερες εξ αυτών δουλεύουν υπό άθλιες συνθήκες στις «μακιλαδόρας», τις φάμπρικες της μεταποιητικής βιομηχανίας. Σε αυτή την πόλη των 2 εκατομμυρίων κατοίκων, περισσότερες από 400 «μακιλαδόρας» ξένων συμφερόντων («Ford», RCA, «General Motors», «General Electric», «Dupont» κ.ά.) λειτουργούν στα σύνορα, σε μια περιοχή όπου δε χρειάζεται να πληρώνουν φόρους ή δασμούς, όπου δεν εφαρμόζονται η εργατική και περιβαλλοντική νομοθεσία και όπου αφθονεί το φτηνό εργατικό δυναμικό. Οι υποθέσεις που γίνονται για τους ενόχους ποικίλλουν: σατανιστές, μαφιόζοι που ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών και την πορνεία ή συμφέροντα που τρομοκρατούν τις εργάτριες που τολμούν να σηκώσουν κεφάλι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ