Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Μαγειρέματα» Κρεμλίνου

Με επιστολή του ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ υπογραμμίζει πως η τύχη του κόμματος και της χώρας δε θα λυθεί στα έδρανα του κοινοβουλίου

Στις 11/12 σε όλα τα ρωσικά ΜΜΕ δημοσιεύτηκε η είδηση πως στο προσεχές συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), που θα πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, το κόμμα θα προχωρήσει στην αντικατάσταση του Προέδρου του. Τη δήλωση φέρεται να έκανε στο πρακτορείο Interfax ανώνυμος «εκπρόσωπος της ΚΕ του ΚΚΡΟ». Σχολιάζοντας την παραπάνω «είδηση» στο ραδιοσταθμό «Ηχώ της Μόσχας» ο Σ. Ρεσούλσκι, μέλος του Προεδρείου της ΚΕ του κόμματος, τη χαρακτήρισε «μέρος του σχεδίου του Κρεμλίνου με στόχο να τελειώσει με το ΚΚΡΟ». Οπως πρόσθεσε ο Ρεσούλσκι «αυτές οι ανώνυμες πληροφορίες, είναι μαγειρεμένες στο Κρεμλίνο. Μέχρι τα σήμερα δεν έχει γίνει καμία σχετική επίσημη συζήτηση». Από τη μεριά του και ο Β. Κουπτσόφ, Πρώτος Αντιπρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ δήλωσε στο Interfax πως στην τελευταία συνεδρίαση του Προεδρείου της ΚΕ του κόμματος, στις 10/12 «δεν τέθηκε το ζήτημα της αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος, εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών». Ο ίδιος, πάντως, δεν απέκλεισε την περίπτωση ορισμένοι αντιπρόσωποι να θέσουν αυτό το ζήτημα στο προσεχές συνέδριο του ΚΚΡΟ.

Επιστολή Γκενάντι Ζιουγκάνοφ

Εν τω μεταξύ, σε επιστολή του, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Σοβιέτσκαγια Ρωσία» στις 11 Δεκέμβρη, ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Πρόεδρος της ΚΕ ΚΚΡΟ απευθύνθηκε προς τους ψηφοφόρους που στις δύσκολες συνθήκες υποστήριξε το κόμμα. Ο Πρόεδρος του ΚΚΡΟ εξέφρασε την ευγνωμοσύνη σε όλους όσοι άντεξαν στην πίεση της λασπολογίας και της συκοφαντίας κι έδωσαν τον ψήφο του στο κόμμα. Οπως χαρακτηριστικά γράφει: «Ευχαριστώ για την αφοσίωση στο κόμμα μας, για την πίστη στα ιδανικά του σοσιαλισμού, για τη σταθερότητα μπροστά στην προπαγανδιστική τρομοκρατία. Ευχαριστώ για τα γράμματα της υποστήριξης σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Στην επιστολή του ο Γκ. Ζιουγκάνοφ σημειώνει επίσης: «Ο αντίπαλος ήθελε να μας εξοβελίσει από την πολιτική ζωή. Δεν τα κατάφερε. Το ΚΚΡΟ συνεχίζει να παραμένει η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης. Συγκροτούμε μια δυνατή κοινοβουλευτική ομάδα. Οι οπαδοί μας δεν πέρασαν στη μεριά της εξουσίας και εγκληματικότητας. Οι περισσότεροι ψήφισαν υπέρ αριστερών συνθημάτων. Μερικοί μόνο απείχαν από την ψηφοφορία. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα γρήγορα να μεγαλώσουμε το πολιτικό βάρος του κόμματος. Πολύ περισσότερο που η ουσία της μηχανορραφίας, που έκανε η εξουσία, μετά την έναρξη των εργασιών της Κρατικής Δούμας θα γίνει φανερή σε όλους, ακόμη και σ' αυτούς που πραγματικά έκαναν λάθος.

Αν και οι εκλογές ήταν αποτυχημένες για το κόμμα μας, εμείς δε σκοπεύουμε να πέσουμε σε κατάθλιψη. Μάταια περιμένουν κάτι τέτοιο οι αντίπαλοί μας. Οπως μάταια περιμένουν τη διάσπαση των γραμμών μας. Θα πραγματοποιήσουμε βαθιά ανάλυση των εξελίξεων. Θα ελέγξουμε την ορθότητα των ενεργειών μας. Σκοπεύουμε να ψάξουμε καινούριες μορφές και μεθόδους δουλιάς. Δεν ετοιμαζόμαστε να πιαστούμε στα χέρια και σε αντιπαραθέσεις για το ποιος ευθύνεται.

Στον πολιτικό αγώνα πάντα υπάρχουν άνοδοι και πτώσεις, νίκες και ήττες. Αλλά στις εκλογές που μετατρέπουν τη Δούμα σε αστυνομικό τμήμα καθώς και σε εξάρτημα του προεδρικού γραφείου, δεν μπορούν να υπάρχουν νικητές. Κι αυτές οι "εκλογές" είναι απλώς ένα επεισόδιο από το οποίο πρέπει να βγάλουμε μαθήματα και να προχωρήσουμε μπροστά».

Οπως σημειώνει ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ: «Η τύχη του κόμματος καθώς και η τύχη της χώρας δε θα λυθεί στα γραφεία του άβουλου και χωρίς δικαιώματα κοινοβουλίου, αλλά κατά τόπους, στις απεργιακές επιτροπές, στα παγωμένα εργοστάσια, στα σχολεία και τα νοσοκομεία. Πρέπει να βρεθούμε εκεί όπου υποφέρουν κι αγωνίζονται οι άνθρωποί μας». Τέλος, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ καλεί σε προετοιμασία για τις τοπικές εκλογές, που με βάση τη νέα νομοθεσία για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθούν με βάση τα ψηφοδέλτια που θα καταρτίσουν τα πολιτικά κόμματα της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ