Παρασκευή 12 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Στην «πρέσα της λιτότητας» και οι συντάξεις

Το σχετικό νομοσχέδιο δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών

Μειώνουμε τις συντάξεις στο όνομα της ανταγωνιστικότητας. Αυτή είναι, με άλλα λόγια διατυπωμένη, η παραδοχή του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών, για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα. Με το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο αποτελεί ουρά του αντεργατικού νόμου 3029, παγιώνονται τα αποτελέσματα της αντιασφαλιστικής επίθεσης και γίνονται πλέον εξόφθαλμες οι αντεργατικές του συνέπειες, καθώς και η επίπτωση στις συντάξεις του νέου μισθολογίου.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι από 1 Γενάρη 2004 καταργούνται: τα υπόλοιπα 4/5 του επιδόματος των 176 ευρώ για τους δικαιούχους του, το ισχύον επίδομα εξομάλυνσης για τους πολιτικούς συνταξιούχους και τα υπόλοιπα 4/5 του επιδόματος υψηλής ευθύνης για τους ανώτατους αξιωματικούς. Και αφού τα καταργεί όλα αυτά, «σε αντιστάθμισμα», όπως λέει, θεσμοθετεί νέο επίδομα εξομάλυνσης, μικρότερο του σημερινού. Συγκεκριμένα, για το επίδομα εξομάλυνσης ορίζει ότι για τους συνταξιούχους και χορηγιούχους του Δημοσίου γενικά, από 1 Γενάρη 2004 θα χορηγούνται τα εξής ποσά: α) 15 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη μέχρι επτακόσια πενήντα (750) ευρώ, β) 20 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη από επτακόσια πενήντα ένα (751) ευρώ μέχρι χίλια εξακόσια πενήντα (1.650) ευρώ και γ) 45 ευρώ για όσους λαμβάνουν σύνταξη από χίλια εξακόσια πενήντα ένα (1.651) ευρώ και άνω. Αρκεί να επισημάνουμε ότι η πλειοψηφία των σημερινών συνταξιούχων κατατάσσεται στη δεύτερη κατηγορία (751 έως και 1659 ευρώ μεικτά), η οποία σήμερα λαμβάνει 41 ευρώ ως επίδομα εξομάλυνσης, δηλαδή 21 ευρώ πιο πολλά από αυτά που θα πάρουν του χρόνου με βάση το νομοσχέδιο.

Ομως, η μεγάλη απώλεια προέρχεται από την κατάργηση του σταδιακού υπολογισμού στη σύνταξη των 176 ευρώ. Υπολογισμό που προβλέπει ο 3029/2002 και που στην ολοκλήρωσή του θα έδινε περίπου 150 ευρώ επιπλέον σύνταξη. Τώρα το νομοσχέδιο ορίζει ότι μόνο το 1/5 θα υπολογιστεί σύνταξη από αυτό το ποσό, δηλαδή μόνο 30 ευρώ επιπλέον.

Τέλος, το νομοσχέδιο ουσιαστικά καθηλώνει τις συντάξεις, καθώς το μόνο που «εγγυάται» είναι ότι οι αυξήσεις για το έτος 2004 θα είναι το λιγότερο 4%. Δηλαδή, από «εκεί που μας χρώσταγανε μας παίρνουν και το βόδι».

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε δελτίο Τύπου το ίδιο υπουργείο επισημαίνει πως με το νομοσχέδιο αυτό καταργεί επιδόματα, γιατί «χωρίς τις παρεμβάσεις αυτές, η κατ' έτος αύξηση των συντάξεων από την εισοδηματική πολιτική και η ταυτόχρονη διατήρηση των ανωτέρων καταργούμενων διατάξεων θα οδηγούσαν σε υπέρμετρες αυξήσεις (π.χ. 12%-14%-19% ή και υψηλότερα), γεγονός ασύμβατο με τις υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες». Ασύμβατο, δηλαδή, με τη χρόνια πολιτική λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων, αλλά και με τις γενναίες παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ