Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη Βουλή για ... κουτσουρεμένα οικονομικά αιτήματα

Το ποσό των 91 εκατ. ευρώ ζητά η Ενωση να αποδοθεί επιπλέον στους δήμους, όταν μόνο για το 2004 η κυβέρνηση προϋπολογίζει να παρακρατήσει 468 εκατ. ευρώ

Παράσταση στη Βουλή θα πραγματοποιήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ μεθαύριο, Πέμπτη 18 του Δεκέμβρη, μέρα ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ζητώντας να αποδοθεί επιπλέον στους δήμους για το 2004 το ποσό των 91 εκατ. ευρώ. Αίτημα που απέχει πολύ από τις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εντάσσεται στο πλαίσιο του μικροκομματικού καυγά που έχει αναπτυχθεί στο εσωτερικό του συλλογικού οργάνου ανάμεσα στους αιρετούς που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, από τη μια μεριά, και στη ΝΔ, από την άλλη.

Ενδεικτικό είναι ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (με την ψήφο των αιρετών που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΣΥΝ), ενώ καταψήφισαν τα μέλη που εκλέχθηκαν με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ. Ολοι μαζί, ωστόσο, στο πρόσφατο ετήσιο συνέδριο του οργάνου, επικύρωναν την πολιτική της φορολόγησης των δημοτών και σύμπραξης της ΤΑ με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ενώ «ξεχνούσαν» το αίτημα για ουσιαστική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης προς τους δήμους και της απόδοσης των παρακρατημένων υπέρ τους πόρων.

Τα 91 εκατ. ευρώ επιπλέον που ζητά κατά πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ να εγγραφούν στον προϋπολογισμό των δήμων απέχουν πολύ από τα 468 εκατομμύρια ευρώ που παρακρατά η κυβέρνηση από τους δήμους μόνο για το 2004. Συνολικά από το 1990 μέχρι και σήμερα, από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) έχουν παρακρατηθεί 6.029 εκατομμύρια ευρώ σε ονομαστικές τιμές. Σε πραγματικές σημερινές τιμές το ποσό αυτό ξεπερνά τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή από κάθε κάτοικο της χώρας έχουν αφαιρεθεί 900 ευρώ σε έργα και υπηρεσίες.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΔΣ, η ΚΕΔΚΕ την Πέμπτη θα ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών για να του ζητήσει να αποδοθεί στους δήμους το ποσό των 91 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει σχετική δέσμευση, την Παρασκευή το σώμα θα συνεδριάσει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση του. Επίσης, θα επισκεφτεί τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του συνεδρίου.

Στο μεταξύ, σήμερα, Τρίτη, συνεδριάζει το ΔΣ της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής για να αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις την Πέμπτη οπότε και συζητείται ο προϋπολογισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ