Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αύριο η απόφαση επί των ποινών

Αύριο θα ανακοινωθεί η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων αναφορικά με τις ποινές που θα επιβληθούν στους 15 καταδικασθέντες για συμμετοχή και δράση στη «17Ν», ενώ δεν αποκλείεται επίσης αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη το πρωί να ανακοινώσει το δικαστήριο και την απόφασή του για τη συγχώνευση των ποινών, οπότε και θα ολοκληρωθεί η δίκη.

Χτες, το λόγο είχαν οι συνήγοροι υπεράσπισης για να τοποθετηθούν πάνω στην εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, η οποία είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη. Επί της εισαγγελικής πρότασης αρνήθηκαν να τοποθετηθούν οι συνήγοροι των Δ. Κουφοντίνα, Αλ. Γιωτόπουλου και Π. Τσελέντη. Κατήγγειλαν την όλη διαδικασία οι συνήγοροι του Β. Τζωρτζάτου, ενώ οι υπόλοιποι ζήτησαν επιεικέστερη, της εισαγγελικής πρότασης, ποινική αντιμετώπιση των πελατών τους, πλην του Φρ. Ραγκούση, ο οποίος μιλώντας εξ ονόματος του Σάββα και του Χριστόδουλου Ξηρού μετέφερε την απαίτηση των πελατών του για εξάντληση σε βάρος τους από το δικαστήριο κάθε αυστηρότητας.

Αναλυτικότερα, οι τοποθετήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης στα βασικά τους σημεία έχουν ως εξής:

Αρνηση τοποθέτησης και καταγγελίες

«Ο εντολέας μου έχει δηλώσει από την αρχή της δίκης ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει κανένα αίτημα και στα πλαίσια αυτής της δίκης δεν επιθυμεί να ασκήσει κανένα δικονομικό δικαίωμα», είπε η συνήγορος του Δ. Κουφοντίνα, Ι. Κούρτοβικ, ανοίγοντας τον κύκλο των τοποθετήσεων των συνηγόρων υπεράσπισης στη χτεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου. Ο συνήγορος του Β. Τζωρτζάτου, Κ. Παπαδάκης, διάβασε κοινή δήλωση δική του και των δύο άλλων υπερασπιστών του καταδικασθέντος, Ι. Μυλωνά και Δ. Παρασκευόπουλου. Οι τρεις συνήγοροι χαρακτήρισαν την απόφαση του δικαστηρίου «επιδεικτική αλαζονεία και περιφρόνηση που εκφράζεται σαφώς όχι μόνο προς τους θεσμούς και το ισχύον δίκαιο αλλά και προς το πρόσωπό μας... Μία απόφαση-αποδοχή της προδικασίας που δικαιώνει απόλυτα όλους όσοι για πολύν καιρό μάς επεσήμαιναν ότι ματαιοπονούμε». Στο πλαίσιο αυτό η δήλωση των συνηγόρων καταλήγει: «Στον Κορυδαλλό δεν τελειώνει απλά και μόνο η ιστορία της "17Ν", αλλά αρχίζει η εκτροπή από το κράτος δικαίου και μπαίνει η ταφόπετρα της ιστορίας του νομικού μας πολιτισμού».

Οι συνήγοροι υπεράσπισης του Αλ. Γιωτόπουλου και του Π. Τσελέντη αρνήθηκαν να τοποθετηθούν επί της εισαγγελικής πρότασης για τις ποινές χωρίς να αναπτύξουν κάποιο σκεπτικό. Επιεική μεταχείριση ζήτησαν για τους εντολείς τους οι συνήγοροι των «Θεσπρωτών», Γιάννης Σταμούλης και Θ. Σοφός, οι συνήγοροι του Διονύση Γεωργιάδη, Β. Παπαστεργίου και Γ. Ζησιμόπουλος, ο συνήγορος του Ν. Παπαναστασίου, Π. Ρουμελιώτης, ο συνήγορος του Κ. Τέλιου, Ν. Πρωτέκδικος, και η συνήγορος του Σ. Κονδύλη, Μαρίνα Δαλιάνη.

Ειδικά για τον καταδικασθέντα Παύλο Σερίφη ο συνήγορός του, Γιάννης Σταμούλης, ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος αφού προσμετρηθεί ο χρόνος κράτησής του με την ποινή που θα του επιβληθεί λαμβανομένων υπόψη της κακής κατάστασης της υγείας του (αναπηρία και προχωρημένη μορφή σκλήρυνσης κατά πλάκας) και ότι δεν έχει τελέσει καμία από τις εγκληματικές πράξεις στις οποίες αναφέρεται ο «τρομονόμος» - πλην της συμμετοχής στην οργάνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ