Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
«ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΑ» ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ Ο «ΕΧΘΡΟΣ»: «Ενώ ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου εμφανίζεται στο ίδιο ύψος, 3,3%, με εκείνον του Αυγούστου, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. K. Κουλούρης επιστρατεύει αγορανομικές διατάξεις, συστάσεις συμμόρφωσης προς βιομηχάνους και εμπόρους, απειλές και πάσης φύσεως μέτρα για να πατάξει την κερδοσκοπία. Ομως φαίνεται ότι ο «εχθρός» βρίσκεται αλλού. Οπως ανέδειξε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών η κύρια αιτία για το κύμα κερδοσκοπίας είναι το ευρώ. Το 92% των Ελλήνων και το 89% του συνόλου των πολιτών των κρατών - μελών της EE θεωρεί ότι η έξαρση της ακρίβειας οφείλεται στην εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος» («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΛΑΚΑΣ: «Την εποχή που ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης ανακοίνωσε θριαμβευτικά το "πάγωμα" των τιμών στα προϊόντα των σούπερ μάρκετ και στα είδη ευρείας κατανάλωσης, τα είδη διατροφής και τα αναψυκτικά είχαν ανατιμηθεί 5,2% (σε ετήσια βάση), τα αλκοολούχα ποτά κατά 7,4% και οι τιμές στα καφέ και στα εστιατόρια κατά 4,5%. Και στις τρεις αυτές κατηγορίες, αλλά και στα φρούτα και στα κηπευτικά και στις πατάτες, που είναι ακριβότερες από πέρυσι κατά 30,8% και που αποτελούν το "καλάθι της νοικοκυράς", οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες από την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος μετρήθηκε στο 3,3% τον Σεπτέμβριο» (Δ. Χαροντάκης -«ΒΗΜΑ»)

ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ: «Προτού καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στα σχόλια των εφημερίδων για τις συνέπειες του φιάσκου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, έξι χώρες επιφέρουν νέο χτύπημα στην ενότητα και στις αρχές της ΕΕ, ζητώντας με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να μειωθούν οι κοινοτικές δαπάνες κατά την περίοδο 2006 - 2013. Στην κοινή επιστολή τους οι ηγέτες των κατ' εξοχήν "καθαρών εισφορέων" του κοινοτικού προϋπολογισμού - της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Ολλανδίας, της Σουηδίας και της Αυστρίας - ζητούν να τεθεί ως οροφή στις κοινοτικές δαπάνες κατά την περίοδο 2006 - 2013 το 1% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ» (σ.σ. από 1,24% που είναι σήμερα) (Φίλιος Στάγκος - «ΝΕΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ