Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΚΚΙ
Αποχωρήσεις και διαγραφές

Την ένταξή του στο ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε χτες ο Γ. Δημαράς, με επιστολή του προς την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο κείμενο της επιστολής του, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ αναφέρει: «Αποφάσισα να βρεθώ στις τάξεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης όπως αυτή εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ». Με τη δήλωση του αυτή, ο Γ. Δημαράς επιβεβαιώνει και τα σενάρια που τον ήθελαν να είναι υποψήφιος βουλευτής στη Β΄ Περιφέρεια της Αθήνας με το κυβερνών κόμμα, στις επερχόμενες εκλογές.

Αμεση και ιδιαίτερα σκληρή ήταν και η απάντηση του ΔΗΚΚΙ. Συγκεκριμένα σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ αναφέρει: «Οσα αναφέρονται στην επιστολή του Γιάννη Δημαρά αποτελούν προφάσεις "εν πολιτικαίς αμαρτίαις" και προκαλούν μόνο θλίψη για τη συμπεριφορά του. Δυστυχώς, η Κίρκη με το δέλεαρ της εξουσίας ευτελίζει τους ανθρώπους και το δήθεν εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, που με τις παρασκηνιακές μεθόδους πολιτικής συναλλαγής, μας γυρίζει 40 χρόνια πίσω. Θυμίζουμε τα λόγια του αείμνηστου Γεωργίου Παπανδρέου επί αποστασίας το 1956: "την προδοσία πολλοί αγάπησαν τον προδότη κανείς"».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση προστίθεται: «Το ΔΗΚΚΙ υψώνοντας, σ' αυτές τις δύσκολες για την πολιτική και το λαό μας στιγμές, τη σημαία της πολιτικής συνέπειας και του πολιτικού ήθους, τραβάει το δρόμο του μπροστά και αφήνει τους θεσιθήρες και το νέο συντηρητικό ΠΑΣΟΚ στα δικά τους προβλήματα».

Πάντως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αφού το κείμενο της επιστολής του Γ. Δημαρά δε δόθηκε στη δημοσιότητα, ο ίδιος σημειώνει: «Οι χειρισμοί της ηγεσίας μάς καταδίκασαν στο περιθώριο και σε λίγο θα οδηγήσουν το ΔΗΚΚΙ στην ανυπαρξία». Ο Γ. Δημαράς χαρακτηρίζει την «πρόταση για τον τρίτο πόλο της Ενωμένης Αριστεράς» ως «ουτοπική» και «υποκριτική» επιδίωξη, γιατί όπως υποστηρίζει «απλά ήταν ανέφικτη». Συγχρόνως, αναφέρει ότι πάντα υποστήριζε «την άποψη ότι θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από το οποίο άλλωστε προέρχονται οι περισσότεροι που σήμερα βρίσκονται στο ΔΗΚΚΙ».

Να προσθέσουμε πως, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το δρόμο προς το ΠΑΣΟΚ παίρνει και ο Σ. Ακριτίδης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ από τη Θεσσαλονίκη.

Απαντούν στη... διαγραφή τους

Εξάλλου, τα πρόσφατα διαγραμμένα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΔΗΚΚΙ Χρ. Μπίμπασης και Τίμος Θεοχάρης, οι οποίοι διαφώνησαν με πολιτικούς χειρισμούς της ηγεσίας και αποχώρησαν από την ΠΓ, με ανακοίνωσή τους ουσιαστικά απαντούν στην απόφαση των οργάνων του κόμματος να τους διαγράψει, δηλώνοντας: «Αποχωρήσαμε από την ΠΓ και όχι από το ΔΗΚΚΙ, επειδή η πρακτική της ηγεσίας τα τρία τελευταία χρόνια μάς έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο. Δεν τίθεται θέμα ιδεολογικής διαφωνίας».

Θεωρούμε, συνεχίζουν, ότι «η δημοσιοποίηση της διαφωνίας μας έγινε αναγκαία, γιατί επικρατούσε ψευδαίσθηση ομοφωνίας σε όλα τα θέματα και υπήρχε κίνδυνος να συρθούμε σε έναν κατήφορο καταγγελιών κατά των άλλων κομμάτων της Αριστεράς, προς γενική απογοήτευση των προοδευτικών ψηφοφόρων».

Και καταλήγουν: «Παραμένουμε ενεργοί στον ιδεολογικό χώρο της Αριστεράς, και ιδιαίτερα του ΔΗΚΚΙ, με την ελπίδα ότι, μετά τις εκλογές, νηφαλιότερες συμπεριφορές θα επικρατήσουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ