Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απάντηση στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Βέρας Νικολαΐδου, αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ

Την εισήγηση εκ μέρους της ΕΕΔΥΕ παρουσίασε η αντιπρόεδρός της, Βέρα Νικολαΐδου, η οποία αφού αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, περιέγραψε το χαρακτήρα, τους στόχους, αλλά και το γενικό πλαίσιο του προγράμματος της Ολυμπιάδας Ειρήνης, όπου περιλαμβάνονται πολιτιστικές, αθλητικές και πολιτικές εκδηλώσεις.

«Σκοπός της Ολυμπιάδας Ειρήνης -τόνισε- μέσα από τις πολιτικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν από όλους εμάς, είναι να αναδειχτεί η απάνθρωπη, πολύπλευρη δράση του ιμπεριαλισμού. Τόσο για τις πολεμικές του επιθέσεις, όσο και για την οικονομική εξάρτηση, εξαθλίωση, πείνα και θάνατο που οδηγεί η πολιτική του τις χώρες και τους λαούς. Να υπάρξει καταδίκη του για ζητήματα καταπάτησης δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, να συνεχιστεί η ανάπτυξη και το δυνάμωμα του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος.

Οργανώνουμε την Ολυμπιάδα Ειρήνης, γιατί πιστεύουμε ότι ο αθλητισμός πρέπει και μπορεί να προωθεί τα ιδανικά της φιλίας, της συνεργασίας και της ευγενούς άμιλλας. Σε αυτή τη διοργάνωση έχει θέση όποιος δεν αποδέχεται και δε συμφωνεί με ό,τι θέλει να επιβάλλει ο ιμπεριαλισμός με τη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Η ίδια η φύση του αθλητισμού είναι αντίθετη με τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους. Η Ολυμπιάδα Ειρήνης διεκδικώντας την παρουσία του αθλητισμού και των ανθρώπων του στις εκδηλώσεις της έχει σκοπό να δυναμώσει παραπέρα το φιλειρηνικό κίνημα.

Απευθυνόμαστε πλατιά σε όλους τους φορείς του λαού μας, στα διάφορα κινήματα και κινήσεις, όσους δε βολεύονται με τη νέα τάξη πραγμάτων διεθνώς, αλλά και με την «ολυμπιακή τάξη πραγμάτων» που ετοιμάζεται και απειλείται να μας μείνει και μετά.

Τα πρώτα μηνύματα που έχουμε από το εξωτερικό, έχοντας διαδώσει την ιδέα και πρόθεσή μας να οργανώσουμε την ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ, είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά».

Οι εκδηλώσεις

Στις εκδηλώσεις προγραμματίζεται να πάρουν μέρος παλιοί Ολυμπιονίκες και άλλοι γνωστοί αθλητές Ελληνες και ξένοι (Χουαντορένα, Μαραντόνα, Κωνσταντίνοβα κ.ά.). Επίσης, αντιπρόσωποι της ΠΟΔΝ, της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ και άλλων παγκόσμιων οργανώσεων και κινημάτων, απόστρατοι αξιωματικοί, πανεπιστημιακοί, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, παράγοντες της κοινωνικής και πολιτικής ζωής της χώρας και του εξωτερικού.

«Θέλουμε η ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΕΙΡΗΝΗΣ στην Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τα κινήματα αντίστασης στον ιμπεριαλισμό και τους μηχανισμούς του διεθνώς. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό στην Ελλάδα και τον κόσμο, ότι το φιλειρηνικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα δεν είναι παρατηρητής των εξελίξεων ενόψει των επερχόμενων Ολυμπιακών Αγώνων».

Η έναρξη της Ολυμπιάδας έχει καθοριστεί και προετοιμάζεται για τις 10 και 11 Γενάρη, με Ειρηνοδρομία που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο ΑΠΟΛΛΩΝ Δυτικής Αττικής. Η διαδρομή του δρώμενου είναι: Δελφοί -Πάτρα - Πύργος - Ολυμπία - Τρίπολη - Νεμέα - Ισθμια - Μέγαρα - Ελευσίνα - Παλατάκι (Χαϊδάρι) - Ακρόπολη. Σε κάθε πόλη - σταθμό οι Επιτροπές Ειρήνης με φορείς της περιοχής θα έχουν ετοιμάσει εκτός της υποδοχής των ειρηνοδρόμων και εκδηλώσεις. Την ίδια μέρα έναρξης της Ολυμπιάδας Ειρήνης προετοιμάζονται εκδηλώσεις σε περισσότερες από 15 πόλεις: Θεσ/νίκη, Κρήτη, Γιάννενα, Θεσσαλία, Πελ/νησος, Εύβοια κ.α.

Το Φλεβάρη, μήνα αφιερωμένο στην ειρήνη και το περιβάλλον, διοργανώνονται αντιΝΑΤΟικά δρώμενα στη Θεσ/νίκη.

Το Μάρτη (στις 20/3) με πορείες και διαδηλώσεις ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους θα συνεχιστεί το αφιέρωμα στο μαζικό - λαϊκό αθλητισμό.

Ο Απρίλης είναι αφιερωμένος στον πολιτισμό, με βδομάδα μαθητικής δημιουργίας, προβολή αντιπολεμικών ταινιών, αντιπολεμικό θέατρο, φεστιβάλ από παροικίες ξένων, συνάντηση αντιπολεμικής λογοτεχνίας, ποίησης, έκθεση εικαστικών και αφίσας.

Η κορύφωση των εκδηλώσεων θα γίνει στις 9 Μάη του 2004, μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με πορείες σε διάφορες πόλεις και τη Μαραθώνια Πορεία Τύμβος - Σύνταγμα, και μεγάλη αντιπολεμική συναυλία. Στις 9 Μάη επίσης ολοκληρώνεται το Συνέδριο του ΠΣΕ στην Αθήνα, όπου θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από περισσότερα από 130 κινήματα από όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια αυτή συνάντηση θα βοηθήσει να γνωστοποιηθεί η Ολυμπιάδα Ειρήνης, όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και διεθνώς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκδήλωση για τον Αθλητισμό (2008-06-26 00:00:00.0)
Στεντόρειο ΟΧΙ στον ιμπεριαλισμό (2008-05-07 00:00:00.0)
Στις 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (2008-04-30 00:00:00.0)
Στις 11 Μάη η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (2008-04-26 00:00:00.0)
Λέμε «όχι» στην απειλή της ιμπεριαλιστικής τάξης (2004-05-02 00:00:00.0)
Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας (2004-01-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ