Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με όλες μας τις δυνάμεις για να μειωθεί ο δικομματισμός

Στην κατάμεστη αίθουσα του Δημαρχείου του Ρέντη μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Κάλεσμα προς τους κομμουνιστές, σε κάθε φίλο και οπαδό του Κόμματος, σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο, να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις ώστε να «πιάσει τόπο η ψήφος του λαού στις επερχόμενες εκλογές, να μειωθεί δραστικά η δύναμη των κομμάτων του δικομματισμού, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, και να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ», απηύθυνε χτες το βράδυ από το Ρέντη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του δημαρχείου της πόλης, στη συγκέντρωση που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ρέντη του ΚΚΕ. Αρχίζοντας την ομιλία της στη συγκέντρωση επισήμανε: «Εχει ευρύτερη αξία να ξεκινήσει κανείς από τη σημασία των εκλογών, τι έχει να περιμένει ο λαός από τις εκλογές, τι έχει να κερδίσει, από την ενίσχυση του ΚΚΕ και την αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Θεωρούμε ότι οι εκλογές είναι από τις κορυφαίες πολιτικές αναμετρήσεις, ότι η εκλογική διαδικασία είναι μια από τις πιο μαζικές πολιτικές διαδικασίες καθώς παίρνει μέρος η πλειοψηφία του λαού. Είναι μια μορφή πάλης διότι με την ψήφο μπορείς να καταγγείλεις, να καταδικάσεις, να ανοίξεις ένα δρόμο για να φέρεις κάτι καινούριο».

Αναφερόμενη στα εκλογικά αποτελέσματα από το 1989 έως τις τελευταίες εκλογές και την ενίσχυση του δικομματισμού επισήμανε ότι μπορούν να εξηγηθούν καθώς σε αυτό το διάστημα συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές με τις ανατροπές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, υπήρξε μια θεαματική αλλαγή των συσχετισμών και ακραία συντηρητικοποίηση της σοσιαλδημοκρατίας, που αδυνάτισαν το εργατικό λαϊκό κίνημα, συμπαρέσυραν σημαντικές κατακτήσεις και προκάλεσαν σύγχυση στον κόσμο. «Σήμερα όμως - συνέχισε - υπάρχουν καινούρια ζητήματα που επιτρέπουν στους κομμουνιστές να διεκδικούν κάτι διαφορετικό από την κάλπη. Γι' αυτό συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για τον απεγκλωβισμό δυνάμεων από το δικομματισμό. Για το ΚΚΕ δεν είναι απλά θέμα ψήφων. Εχει πολύ μεγάλη σημασία ο κόσμος να εμπιστευτεί το ΚΚΕ, να δει μέσα από την ενίσχυσή του την αλλαγή του κλίματος, την άνοδο του λαϊκού, του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, γιατί εάν δεν ανασυνταχτεί το κίνημα στην Ελλάδα μην περιμένουμε απόσπαση κατακτήσεων».


«Θέλουμε την ψήφο - συνέχισε - γιατί θα σηματοδοτήσει τη συσπείρωση, τη συμμαχία δυνάμεων για να χτίσουμε το μέτωπο, τη συμμαχία σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, που θα είναι ενάντια σ' αυτήν την πολιτική, στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό και στην πορεία θα διεκδικήσει τη λαϊκή εξουσία».

Η ομιλήτρια επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητάει την ψήφο των εργαζομένων, του λαού και για έναν δεύτερο λόγο: «Για να δοθεί αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό που αποτελεί στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου. Ο αντίπαλος επιδιώκει την περιθωριοποίηση του ΚΚΕ. Γι' αυτό πρέπει να πάρει τη σωστή απάντηση και αυτή είναι μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ».

Αναφερόμενη στη συνέχεια στο «ναυάγιο» για το «Ευρωσύνταγμα» επισήμανε αρχικά πως οι θέσεις του ΚΚΕ για την Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαιώθηκαν, ότι πρόκειται δηλαδή για λυκοσυμμαχία, για ιμπεριαλιστικό μηχανισμό που σήμερα επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς, «να πάρει πίσω κατακτήσεις από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο χωρίς ελιγμούς. Τώρα διαφωνούν ποια θα είναι η ηγετική δύναμη και όχι επί της ουσίας».

Οσον αφορά στην υπόθεση της διαδοχολογίας σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν οι εργαζόμενοι. «Με Σημίτη ή Γιώργο Παπανδρέου η πολιτική θα είναι η ίδια». Και η ψήφος είτε στο ΠΑΣΟΚ είτε στη ΝΔ θα είναι επιβράβευση αυτής της πολιτικής. Ακόμα σημείωσε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες και στα κόμματα όπως ο ΣΥΝ που συνέβαλαν στη σύγχυση του λαού στηρίζοντας σε κρίσιμες στιγμές το δικομματισμό.

Με ιδιαίτερη έμφαση ανέφερε ότι οι κομμουνιστές πρέπει να τσακίσουν σε πολιτικό και ιδεολογικό επίπεδο τη μοιρολατρία, που είναι από τα βασικά όπλα του αντιπάλου, ενώ τόνισε τη σημασία που έχει η ψήφος της νεολαίας καθώς αποτελεί μεγάλη επένδυση για το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ