Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Εντυπώσεις της Σάρας Βάγκενκνεχτ από τη Βενεζουέλα

Μετά από δωδεκαήμερη παραμονή στη Βενεζουέλα, η Σάρα Βάγκενκνεχτ, μέλος της Εθνικής Διεύθυνσης του ΚΟΔΗΣΟ και ηγετικό στέλεχος της Κομμουνιστικής Πλατφόρμας σ' αυτό το κόμμα, δήλωσε σε αντίστοιχες ερωτήσεις της «Νόιες Ντόιτσλαντ» (17 Δεκέμβρη), ανάμεσα σε άλλα:

Σύμφωνα με δικές της δηλώσεις, η αντιπολίτευση έχει συγκεντρώσει 3,8 εκατομμύρια υπογραφές (κατά του προέδρου Χούγκο Σαβέζ), αλλά ως τώρα έχει στείλει στην εκλογική επιτροπή μόνο ένα πολλοστημόριο. Και αυτές είναι γεμάτες λάθη: Σε μερικές λίστες ήταν γραμμένο το ίδιο όνομα πολλές φορές, αναφέρονταν αριθμοί τηλεφώνων που δεν υπάρχουν στη Βενεζουέλα κ.λπ...

Υπάρχει πόλωση στη χώρα, είπε, αλλά οι πόλοι είναι μονοσήμαντα φανεροί. Η συγκέντρωση υπογραφών από την αντιπολίτευση έγινε στις καλύτερες και άριστες συνοικίες, ενώ στις φτωχές συνοικίες τα κέντρα ήταν άδεια. Πήγα η ίδια σε φτωχές συνοικίες του Καράκας και μίλησα με ανθρώπους. Η υποστήριξη του Σαβέζ είναι πολύ μεγάλη, είναι η πρώτη κυβέρνηση που παίρνει στα σοβαρά τα προβλήματα της φτωχής πλειοψηφίας του πληθυσμού και στρατεύεται γι' αυτά.

Εχουν εφαρμοστεί στην πράξη πολλές μεταρρυθμίσεις. Μόνο η καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού έδωσε αυτό το έτος τη δυνατότητα σε πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, που προηγούμενα δεν είχαν τη δυνατότητα μόρφωσης. Ο Σαβέζ επένδυσε πολλά χρήματα στη συμπλήρωση του σχολικού συστήματος και στη δωρεάν ανώτερη μόρφωση. Τώρα έχουν είσοδο στα πανεπιστήμια και τα φτωχότερα στρώματα. Σε φτωχές συνοικίες προσφέρεται με τη βοήθεια Κουβανών γιατρών για πρώτη φορά ιατρική περίθαλψη.

«Φυσικά, η απεργία στην πετρελαϊκή βιομηχανία, που σε πρώτη γραμμή ήταν οργανωμένη από την αντιπολίτευση και τους συνδέσμους των εργοδοτών, κλόνισε την οικονομία ως το μεδούλι και δυσκόλεψε την εφαρμογή στην πράξη αυτών των μεταρρυθμιστικών έργων».

Η Βενεζουέλα, όπως και η Κούβα, δήλωσε η Γερμανίδα σοσιαλίστρια, ανήκει στις χώρες που χρειάζονται πολύ επειγόντως διεθνή αλληλεγγύη. Γι' αυτό και το Γενάρη θα ανακοινωθεί τι θα γίνει σχετικά στη Γερμανία τόσο για την υλική βοήθεια, όσο και για την πολιτική υποστήριξη μέσω της διαφώτισης και της ενημέρωσης.

Στην ερώτηση, αν η υπόθεση Σαβέζ βρίσκεται προς το τέλος, η Βάγκενκνεχτ απάντησε: «Τώρα αρχίζει σωστά. Ακριβώς αυτό το έτος άρχισαν πολλά μεγάλα έργα μεταρρύθμισης. Η "Βολιβιανή Επανάσταση" του Σαβέζ είναι μια σοβαρή εναλλαγή στην ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση και στις καπιταλιστικές επιταγές εκμετάλλευσης. Είναι πολύ σημαντικός ο αγώνας για να έχει η Βενεζουέλα τη δυνατότητα να συνεχίσει αυτό το έργο».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2006-12-05 00:00:00.0)
Γιγαντώνεται το κύμα αλληλεγγύης (2004-08-20 00:00:00.0)
Με ελπίδα για καλύτερες ημέρες (2004-08-15 00:00:00.0)
Στο πλευρό της κυβέρνησης Τσάβες (2004-08-01 00:00:00.0)
Φραστικές διαφωνίες για τις διευκολύνσεις (2003-03-26 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2002-12-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ