Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Απροσδόκητος ... χαμός στη Λόγια Τζίργκα

Στις τέσσερις μέρες που διαρκεί ήδη η Λόγια Τζίργκα, δεν έχει συζητηθεί ακόμη το Σύνταγμα...

Associated Press

Στις τέσσερις μέρες που διαρκεί ήδη η Λόγια Τζίργκα, δεν έχει συζητηθεί ακόμη το Σύνταγμα...
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Απροσδόκητα επεισοδιακή αποδείχτηκε η χθεσινή μέρα του Μεγάλου Συμβουλίου, ή Λόγια Τζίργκα: Οι εργασίες της διακόπηκαν, μετά από έντονες φραστικές αντιπαραθέσεις, που παραλίγο να κλιμακωθούν σε σύρραξη.

Πρωταγωνίστησε μια γυναίκα αντιπρόσωπος, η Μαλάλι Τζόγια, που πήρε το λόγο και εξακόντισε προς τους μουτζαχεντίν - τους ανθρώπους που, με την υποστήριξη της Ουάσιγκτον, πολέμησαν τους Σοβιετικούς τη δεκαετία του '80 - το επιχείρημα ότι αυτοί «βύθισαν τη χώρα στη συμφορά του εμφυλίου» και πρόσθεσε ότι δε θα πρέπει ποτέ ξανά «να τους ανατεθεί να διοικήσουν τη χώρα» κι ότι η θέση τους είναι «στο εδώλιο διεθνών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου».

Περιέργως, ακούστηκαν πολλά χειροκροτήματα, όταν η Τζόγια έκανε τη θαρραλέα αυτή δήλωση - για πολλούς, αποκοτιά - αλλά οι πολέμαρχοι δεν άργησαν να αντιδράσουν στη θανάσιμη γι' αυτούς προσβολή. Αλλωστε, δε θα πρέπει να υπάρχουν αμφιβολίες ότι οι περισσότεροι (π.χ. ο Ουζμπέκος στρατηγός Ντόστουμ, ή ο Τατζίκος Μοχάμεντ Φαχίμ) θα τιμωρούσαν μια τέτοια επίδειξη θράσους διά φρικιαστικής θανατικής ποινής, αν τους δινόταν η ευκαιρία, είτε επρόκειτο για γυναίκα είτε όχι.

Μερικά λεπτά μετά την παρέμβαση της Τζόγια, δεκάδες μουτζαχεντίν κατέλαβαν τον μπροστινό χώρο της σκηνής όπου διεξάγονται οι εργασίες της Λόγια Τζίργκα, φωνάζοντας «θάνατος στους κομμουνιστές!» και απαιτώντας την άμεση απομάκρυνση της γυναίκας από το χώρο. Αγνόησαν τις εκκλήσεις του προέδρου του Συμβουλίου να επιστρέψουν στις θέσεις τους και λίγο έλειψε να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους.

Η ασθενική προσπάθεια των Αφγανών στρατιωτών, που ήταν παρόντες, να επιβάλουν την τάξη αγνοήθηκε επίσης. Μόνον όταν ο Αμπντούλ Ραμπ Σααγιάφ, ένας από τους ισχυρότερους πολεμάρχους και πρώην μουτζαχεντίν, φώναξε στους παλιούς του συμπολεμιστές να καθίσουν κάτω, η κατάσταση εκτονώθηκε.

Η συνέλευση διακόπηκε κι η ομήγυρη διαλύθηκε λίγο μετά σε πηγαδάκια. Ανταποκριτής του BBC, που σημείωσε το επεισόδιο, σχολίασε ότι ενώ έχουν περάσει τέσσερις μέρες από την έναρξη της Λόγια Τζίργκα, δεν έχει υπάρξει καμία ουσιαστική συζήτηση για το Σύνταγμα, πράγμα που - υποτίθεται - ήταν το βασικό της καθήκον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ