Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Δεν πρόκειται να «ηρεμήσουν»

Εκρήξεις και επιθέσεις από την ιρακινή αντίσταση. Διαφωνίες για την τύχη του Σαντάμ

Κατοχή...

Associated Press

Κατοχή...
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΣΑΜΑΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Υπέρ του ενδεχόμενου να επιβληθεί η «εσχάτη των ποινών» στον Σαντάμ Χουσεΐν τάχθηκε, μετά από ολιγοήμερο «δισταγμό», ο Αμερικανός Πρόεδρος, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας, ακόμη και ορισμένων εκ των στενών συμμάχων του. Από την πλευρά του, ο Ιρανός Πρόεδρος έθεσε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις, διατυπώνοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο ο πρώην ιρακινός ηγέτης θα τύχει μιας «δίκαιης δίκης», εκτιμώντας ότι «όσα θα αποκαλύψει ο Χουσεΐν θα φέρουν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αρκετούς από όσους τάσσονται σήμερα εναντίον του». Την ίδια στιγμή, πάντως, η Βαγδάτη συγκλονιζόταν και πάλι από εκρήξεις ενώ ευρύτατη στρατιωτική επιχείρηση έχουν εξαπολύσει, τα τελευταία 24ωρα, οι κατοχικές δυνάμεις στη Σαμάρα.

Την άποψη ότι στο Σαντάμ Χουσεΐν θα άξιζε να επιβληθεί η θανατική ποινή εξέφρασε, σε συνέντευξή του στο ABC, ο Τζορτζ Μπους, σπεύδοντας να συμπληρώσει ότι δε θα λάβει ο ίδιος μια τέτοια απόφαση αλλά ο ιρακινός λαός. Ο Μπους, επίσης, δήλωσε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη σε όλα όσα ο Χουσεΐν θα πει κατά τη διάρκεια της ανάκρισής του, την οποία, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, έχει αναλάβει η CIA. Ηταν η πρώτη δήλωση Μπους σχετικά με την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν καθώς, μέχρι χτες, είχε αποφύγει να πάρει θέση.

Οι δηλώσεις Μπους προκάλεσαν αντιδράσεις. Είχε προηγηθεί η τοποθέτηση του Κόφι Ανάν, ο οποίος τάχθηκε σαφώς κατά της επιβολής θανατικής ποινής στον πρώην ηγέτη του Ιράκ, ενώ ανάλογη θέση είχε εκφράσει, από την πρώτη στιγμή, και το Λονδίνο, αν και άφησε την ευθύνη της τελικής απόφασης στους Ιρακινούς. Κατά της επιβολής θανατικής ποινής τάχθηκαν, χτες, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, η Ισπανίδα ΥΠΕΞ, αλλά και ο Ιρανός Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί, αν και, όπως είπε, θεωρεί ότι «αν σε κάποιον πρέπει να επιβληθεί η θανατική ποινή, αυτός είναι ο Σαντάμ Χουσεΐν».

Πογρόμ στη Σαμάρα

Associated Press

Πογρόμ στη Σαμάρα
Ο Χαταμί, όμως, έθεσε άλλη μια διάσταση στο ζήτημα της παραπομπής στη Δικαιοσύνη του Σαντάμ Χουσεΐν, την οποία έχουν ήδη επισημάνει αρκετοί αναλυτές. Ο Ιρανός Πρόεδρος τάχθηκε υπέρ της πραγματοποίησης της δίκης του Χουσεΐν από Ιρακινούς αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι αμφιβάλλει πολύ για το κατά πόσο θα είναι «δίκαιη» αυτή η δίκη καθώς «τα στοιχεία που θα αποκαλυφθούν θα είναι εξαιρετικά δυσάρεστα για όσους σήμερα είναι επικριτές του αλλά στο παρελθόν τον υποστήριξαν».

Για «δίκαιη δίκη, από ιρακινό δικαστήριο και με βάση τον ιρακινό νόμο» δεσμεύτηκε ο προεδρεύων, για αυτό το μήνα, του προσωρινού Ιρακινού Κυβερνητικού Συμβουλίου, Αμπντέλ Αζίζ αλ Χακίμ, ο οποίος είχε χτες συναντήσεις με τη βρετανική ηγεσία στο Λονδίνο. Προς το παρόν, πάντως, όλοι αναρωτιούνται πού ακριβώς κρατείται ο Σαντάμ Χουσεΐν, παρά τις διαβεβαιώσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου ότι παραμένει στο Ιράκ. Επίσης, το προσωρινό Συμβούλιο διέψευσε χτες, για πολλοστή φορά, τους ισχυρισμούς ότι ο Σαντάμ ήταν ναρκωμένος στις εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα, κατηγορία που επανέλαβε χτες η κόρη του Ράγαντ εκφράζοντας την επιθυμία να τον επισκεφθεί.

Εκρήξεις και εκκαθαριστικές επιχειρήσεις

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν από την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε βυτιοφόρο, χτες τα ξημερώματα, στη νοτιοδυτική συνοικία Μπάγια, της Βαγδάτης. Σύμφωνα με κατοχικούς και Ιρακινούς αξιωματούχους πρόκειται για επίθεση, πιθανότατα αυτοκτονίας, με στόχο το αστυνομικό τμήμα της περιοχής, αν και πολλοί αυτόπτες μάρτυρες υποστήριζαν ότι το βυτιοφόρο εξερράγη όταν δέχτηκε καταιγισμό πυρών από Ιρακινούς αστυνομικούς. Αργότερα το απόγευμα, νέα ισχυρή έκρηξη συγκλόνισε τη νότια Βαγδάτη, χωρίς να δοθούν περισσότερες πληροφορίες.

Μετά την επίθεση στη Βαγδάτη

Associated Press

Μετά την επίθεση στη Βαγδάτη
Την ίδια στιγμή, στην ευρύτερη περιοχή της Σαμάρα, 120 χλμ βορειοδυτικά της ιρακινής πρωτεύουσας, συνεχιζόταν χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα, ευρύτατη στρατιωτική εκκαθαριστική επιχείρηση με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αμερικανών στρατιωτών, Ιρακινών αστυνομικών, πολιτοφυλάκων και παραστρατιωτικών με στόχο υπόπτους για αντικατοχική δράση. Το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη συνελήφθησαν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, 80 Ιρακινοί ανάμεσά τους και ο νούμερο 5 του προηγούμενου καθεστώτος, Κάις Χατάμ, που θεωρείται χρηματοδότης αντικατοχικών επιθέσεων. Εντούτοις, ιρακινές πηγές διέψευδαν τους ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων, σύμφωνα με τους οποίους την Τρίτη το βράδυ αποκρούστηκε μεγάλη αντάρτικη επίθεση με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 11 αντάρτες, υποστηρίζοντας ότι από τις ανταλλαγές πυρών σκοτώθηκε μόνο 1 πολίτης.

Αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι πολλοί Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν κοντά στην πόλη Χουμέιρα, στην περιοχή του Κιρκούκ, όταν η αυτοκινητοπομπή τους έπεσε πάνω σε δύο διαδοχικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Δε δόθηκαν άλλες πληροφορίες ούτε διευκρινίστηκε ο αριθμός των τραυματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ