Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ.- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 42 τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό βάθους 40 μέτρων στη νοτιοανατολική Βραζιλία. Το δυστύχημα συνέβη, όταν ο οδηγός του οχήματος έχασε τον έλεγχο σε μια στροφή στα περίχωρα της πόλης Ντιαμαντίνα, στην πολιτεία της Μίνας Ζεράις.

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.- Τρεις βομβιστικές επιθέσεις σε εμπορικά πολυκαταστήματα είχαν ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία γυναίκα και να τραυματιστούν είκοσι. Οι επιθέσεις έγιναν στην παράκτια πόλη Μπαρανκίγια στα βόρεια της Κολομβίας και η αστυνομία έσπευσε να αποδώσει την ευθύνη στις ανταρτικές οργανώσεις. Εντούτοις, ουδείς έχει αναλάβει την ευθύνη.

ΚΙΝΣΑΣΑ.- Η πέμπτη, μέσα σε δύο χρόνια, επιδημία του αιμορραγικού ιού Εμπολα που πλήττει το βορειοδυτικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό έχει, μέσα σε λίγες βδομάδες, προκαλέσει το θάνατο τουλάχιστον 29 ανθρώπων.

ΜΟΣΧΑ.- Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε 12 από τους ένοπλους Τσετσένους αυτονομιστές, που είχαν εισέλθει στη Δημοκρατία του Νταγκεστάν και σκότωσαν 9 Ρώσους μεθοριακούς φρουρούς.

ΡΩΜΗ.- Εκτακτη διαδήλωση πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της «Αλιτάλια» στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης. Οι εργαζόμενοι αγωνίζονται ενάντια στο σχέδιο «αναδιάρθρωσης» της εταιρίας, που προβλέπει 1.500 απολύσεις.

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αξιωματούχος της βρετανικής κυβέρνησης παραδέχτηκε χτες μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων πως ένας ασθενής στον οποίο μεταγγίστηκε αίμα δότη που είχε μολυνθεί από σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια εξέπνευσε απ' την ίδια εκφυλιστική νευρολογική νόσο... Ας σημειωθεί πως έως σήμερα δεν υπάρχουν τεστ, που να εντοπίζουν στο ανθρώπινο αίμα στοιχεία της νόσου «Creutzfeldt - Jakob», που πιστεύεται πως προκαλείται απ' την κατανάλωση βοοειδών που πάσχουν από τη νόσο των «τρελών αγελάδων».

ΠΑΡΙΣΙ.- Ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, κάλεσε το Κοινοβούλιο να υιοθετήσει νόμο, που θα απαγορεύει στους πολίτες να φέρουν χαρακτηριστικά θρησκευτικά σύμβολα, όπως είναι η μουσουλμανική μαντίλα για τις γυναίκες, σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων. Στο μεταξύ, κατά τη συντριβή πολεμικού μεταγωγικού αεροσκάφους τύπου Casa CN 235 σε ορεινή περιοχή της νότιας Γαλλίας, αναφέρθηκε ο θάνατος επτά ατόμων.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- Υπογράφεται, σήμερα, στην αυστριακή πρωτεύουσα, από εκπρόσωπο της ιρανικής ηγεσίας και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, το συμπληρωματικό Πρωτόκολλο για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, που θα επιτρέψει την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικών και εξονυχιστικών ελέγχων σε όλες τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.- Καταργήθηκε η θανατική ποινή στο Μαυροβούνιο, όπου χτες η Βουλή ενέκρινε νέο Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τον οποίο η εσχάτη των ποινών αντικαθίσταται με μέγιστη ποινή φυλάκισης τα 30 χρόνια.

ΠΕΚΙΝΟ - ΤΑΪΠΕΪ.- Συνεχίζεται ο λεκτικός πόλεμος Κίνας - Ταϊβάν, με την κούρσα του Τσεν Σούι-μπιαν για την επανεκλογή του στην προεδρία της νήσου και τα σχόλιά του περί επιδίωξης ανεξαρτητοποίησής της να προκαλούν σκληρές αντιδράσεις. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών του Πεκίνου αποκάλεσε «ανεύθυνο και ανήθικο» τον Τσεν.

ΚΟΥΕΤΑ.- Δύο Γάλλοι δημοσιογράφοι του περιοδικού «L' Express» συνελήφθησαν από τις αρχές του Πακιστάν, επειδή «επιχείρησαν να ταξιδέψουν χωρίς άδεια» στις περιοχές των φυλών. Θα μείνουν υπό κράτηση έως την 24η Δεκέμβρη. Στο μεταξύ, οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν συλλήψεις 10 «Ταλιμπάν και μελών της αλ - Κάιντα», που δε συνδέονται με την απόπειρα της Κυριακής εναντίον του πραξικοπηματία στρατηγού Μουσάραφ.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.- Επίσκεψη στο Νεπάλ πραγματοποίησε χθες η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κριστίνα Ρόκα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του παλατιού στον πόλεμό του κατά «της τρομοκρατίας», δηλαδή του μαοϊκού αντάρτικου. Εξ αφορμής, ο στρατός έκανε μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων, παραδεχόμενος ότι ενίοτε (!) χρησιμοποιεί «υπερβολική ισχύ» στον πόλεμό του - χιλιάδες άμαχοι αναφέρονται ανάμεσα στους νεκρούς και τους βασανισμένους ετησίως. Ο στρατός ανακοίνωσε 17 συλλήψεις στρατιωτών που «παρανόμησαν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τις πιέσεις σε Ιράν και Λίβανο (2018-12-05 00:00:00.0)
«Εμψυχωτής» ο Τσένεϊ, ενώ αυξάνουν οι απώλειες (2008-03-19 00:00:00.0)
«Εμψυχωτής» ο Τσένεϊ, ενώ αυξάνουν οι απώλειες (2008-03-19 00:00:00.0)
Με τις ευλογίες Τσένεϊ τα «ευρω-ατλαντικά» σχέδια... (2006-05-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2004-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2003-09-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ