Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων στην κατεχόμενη Κύπρο

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στην κατεχόμενη Κύπρο για το ποια από τα τουρκοκυπριακά κόμματα θα σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού στα Κατεχόμενα. Οι πρόσφατες ψευδοεκλογές δεν έδωσαν σαφή νικητή. Ποσοστά και έδρες είναι μοιρασμένες στη μέση για συμπολίτευση κι αντιπολίτευση. Τώρα φαίνεται ότι η Αγκυρα πιέζει προς μια συνεργασία τους. Αυτό σημαίνει ότι ο υιός Ντενκτάς θα κατέχει κυβερνητική θέση, ο δε πατήρ πιθανότατα θα παραμείνει ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Στο μεταξύ έφτασε στο νησί ο «συντονιστής» του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ...

Ο Ραούφ Ντενκτάς είχε χτες επαφές με τους ηγέτες των τεσσάρων κομμάτων που εκπροσωπούνται στην τουρκοκυπριακή «Βουλή», για να εξετάσουν το ενδεχόμενο σχηματισμού «κυβέρνησης» συνεργασίας. Είδε χωριστά τον απερχόμενο «πρωθυπουργό» Ντερβίς Ερογλου, το γιο του Σερντάρ Ντενκτάς που ηγείται του Δημοκρατικού Κόμματος και τους ηγέτες της αντιπολίτευσης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Μουσταφά Ακιντσί.

Ο σημερινός «πρόεδρος» προπαγανδίζει τη θέση για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας». Χτες δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει πως «πρέπει να υπάρξει αρμονία μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων». Επίσης επανέλαβε ότι θα προκηρυχτούν νέες εκλογές σε δύο μήνες, αν δε σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση στο ψευδοκράτος. Στόχος του Τουρκοκύπριου ηγέτη θεωρητικά είναι η συμμετοχή και των τεσσάρων κομμάτων στη νέα κυβέρνηση, κάτι που θεωρούν όμως σχεδόν απίθανο οι κομματικοί ηγέτες.

Το «σκέφτονται»

Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ηγέτης του Ρεπουπλικανικού Κόμματος που ήρθε πρώτο στις εκλογές στα Κατεχόμενα, ζήτησε στη συνάντηση με το Ρ. Ντενκτάς να του δοθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι το κόμμα του έχει τις περισσότερες πιθανότητες να σχηματίσει την κυβέρνηση, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι απόλυτο. Ακόμα είπε ότι βασικός στόχος του κόμματός του είναι, αν σχηματίσει κυβέρνηση, να επιδιώξει λύση του Κυπριακού πριν την 1η Μάη 2004. Τόνισε μάλιστα ότι εάν υπάρξει τέτοια βάση για σχηματισμό κυβέρνησης, τότε ο ίδιος δεν αποκλείει κανένα από αυτή την «κυβέρνηση» συνασπισμού. Οσον αφορά το ρόλο του Ραούφ Ντενκτάς ως διαπραγματευτή, ο Ταλάτ είπε ότι με βάση το λεγόμενο σύνταγμα η κυβέρνηση έχει την ευθύνη διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων και δεν υποστηρίζει την ιδέα, η εξουσία αυτή να εκχωρείται σε οποιονδήποτε άλλο.

Ο Σερντάρ Ντενκτάς, μιλώντας ύστερα από τη συνάντηση με τον πατέρα του, είπε ότι είναι έτοιμος για οποιοδήποτε συνδυασμό για τη συγκρότηση συνασπισμού εξουσίας, αρκεί να εκπληρωθούν οι βασικές θέσεις του κόμματός του. Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών, ανέφερε, δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να ισχυριστεί ότι το «σχέδιο Ανάν» πρέπει να υπογραφεί ως έχει. Συνέχισε ότι πρέπει μεν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού, αλλά δε διευκρίνισε εάν αποδέχεται το «σχέδιο Ανάν» ως βάση διαπραγμάτευσης. Ερωτηθείς εάν τίθεται θέμα αλλαγής του διαπραγματευτή, είπε ότι ο κόσμος έχει αποφασίσει πως διαπραγματευτής είναι ο Ραούφ Ντενκτάς.

Ο Ντερβίς Ερογλου δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ρ. Ντενκτάς, ότι ο τελευταίος δεν προτίθεται να δώσει εντολή σχηματισμού της λεγόμενης κυβέρνησης σε οποιονδήποτε, κατά τον πρώτο γύρο των διαβουλεύσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στην ψευδοβουλή. Υπογράμμισε ότι θα υπάρξει και δεύτερος γύρος, ενώ σε ό,τι αφορά τη θέση Ταλάτ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερογλου εξέφρασε διαφωνία, υποστηρίζοντας την παραμονή του Ραούφ Ντενκτάς στη θέση του διαπραγματευτή. Σε ερώτηση εάν μπορεί να σχηματιστεί «κυβέρνηση εθνικής ενότητας», απάντησε αόριστα, λέγοντας ότι συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις και ότι αυτή είναι μία επιλογή.

Στο μεταξύ έφτασε χτες στην Κύπρο ο Αμερικανός «συντονιστής» για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον. Συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και αργότερα με τον πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο. Κατόπιν είδε τον Τουρκοκύπριο πολιτικό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ συνεχίζει τις επαφές του στην κατεχόμενη περιοχή σήμερα.

O Γουέστον χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των «εκλογών» συγκεχυμένο. Ως εκ τούτου, είπε, η περιοδεία του στην περιοχή δε θα επικεντρωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα στα Κατεχόμενα, αλλά στο πώς να προχωρήσει η κατάσταση, ώστε να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε ότι στις επαφές του θα τονίσει την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ