Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Συμφωνία για δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ξεπερνώντας τον τελευταίο ίσως σκόπελο όσον αφορά την υφαντουργία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και τέσσερις ακόμη χώρες της Κεντρικής Αμερικής υπέγραψαν χτες τη συμφωνία για την ελεύθερη ζώνη εμπορίου, την CAFTA.

«Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το Γενάρη και σήμερα κατορθώσαμε στην κόψη του ξυραφιού να πραγματώσουμε το όραμά μας, για μία σύγχρονη ελεύθερη ζώνη εμπορίου, που θα καταργήσει τους δασμούς που αποτελούσαν τοίχος μεταξύ των ΗΠΑ και της Κεντρικής Αμερικής», δήλωσε ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, ανακοινώνοντας την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ των ΗΠΑ, της Γουατεμάλας, της Νικαράγουας, του Ελ Σαλβαδόρ και της Ονδούρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΡ, υπήρξε συμφωνία για όλους τους τομείς, της υφαντουργίας και της γεωργίας περιλαμβανομένων, τομείς που αποτελούσαν και αποτελούν αγκάθι, ειδικά εάν κάποιος αναλογιστεί το κλίμα, αλλά και την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων στο ΠΟΕ πριν από λίγο καιρό στο Μαϊάμι.

Εντούτοις, η Κόστα Ρίκα, ένα ακόμη κράτος που συμμετείχε εδώ και ένα χρόνο στις διαπραγματεύσεις, έφυγε αναπάντεχα την παραμονή από την κατάληξη σε συμφωνία, καταγγέλλοντας τις ΗΠΑ για υπερβολικές απαιτήσεις αναφορικά με τη διάνοιξη της αγοράς στον ξένο ανταγωνισμό στον τηλεπικοινωνιακό τομέαν αλλά και στον τομέα της ασφάλισης. Πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την ελπίδα ότι το χάσμα με την Κόστα Ρίκα θα γεφυρωθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα και η χώρα θα συμπεριληφθεί τελικά στην CAFTA.

Η συμφωνία, η οποία θα άρει όλα τα εμπορικά σύνορα μέσα στην επόμενη δεκαετία, είναι η έκτη του είδους (με το Μεξικό και τον Καναδά και τη δημιουργία της NAFTA, καθώς επίσης με το Ισραήλ, την Ιορδανία, τη Χιλή και τη Σιγκαπούρη) για τις ΗΠΑ, και κατά τους αναλυτές αποτελεί το ισχυρότερο όπλο πίεσης προς τις χώρες της Νοτίου Αμερικής για την επίτευξη της Συμφωνίας Ελεύθερης Ζώνης της Αμερικής της ALCA και θεωρείται νίκη για την κυβέρνηση Μπους, μετά από μία σειρά αποτυχιών όσον αφορά στις εμπορικές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ