Πέμπτη 18 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Δυναμώνει η ταξική συσπείρωση!

Η ίδρυση Επιτροπής Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, σημαντικό βήμα στην πορεία συνένωσης των αγωνιστικών, ταξικών δυνάμεων στο χώρο των υγειονομικών

Με στόχο την αγωνιστική συσπείρωση και συνένωση όλων των ταξικών δυνάμεων που δρουν στο χώρο των υγειονομικών, ιδρύθηκε στη Λάρισα Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ. Στην ιδρυτική σύσκεψη συμμετείχαν εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας και της Πρόνοιας - νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, ιατρεία κι άλλες υπηρεσίες του ΙΚΑ, χώρος του φαρμάκου κ.ά. - ενώ συγκροτήθηκε Γραμματεία της Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν: Παναγιώτης Σπήλιος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Γιώργος Λαμπρούλης, γιατρός του ίδιου νοσοκομείου, Κώστας Στάμος, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Χρήστος Παπαθανασίου, εργαζόμενος στο Πανεπιστημιακό, Βασιλική Σκυλλάκου, εργαζόμενη στο ΙΚΑ, Ελένη Παπαγεωργίου, πρόεδρος του παραρτήματος Λάρισας του Συλλόγου Αποκλειστικών Νοσοκόμων, Κώστας Διβανές, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοϋπαλλήλων, Βαγγέλης Μπαλωμένος, εργαζόμενος στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο.

Συσπείρωση και πάλη

Οπως τονίζεται στην εισήγηση που παρουσιάστηκε στη σύσκεψη, η Επιτροπή Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ επιδιώκει να ενώσει και να συντονίσει τη δράση, σε επίπεδο νομού, όλων των υγειονομικών, ανεξαρτήτως από ειδικότητες (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, τεχνικοί, εργαζόμενοι στο φάρμακο κ.ά.) και ανεξαρτήτως από σχέσεις εργασίας (στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, μόνιμοι, ή συμβασιούχοι, με πλήρη, ή με μερική απασχόληση.)

Υπογραμμίζεται, ακόμα, ότι η Επιτροπή, ως ταξικός πόλος των υγειονομικών, θα είναι ο φορέας, που θα οργανώνει την πάλη κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - ΕΕ, αλλά και κόντρα στα συνδικαλιστικά της δεκανίκια ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ κλπ.

Ταυτόχρονα, θα παλεύει για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα του συνδικαλιστικού κινήματος, αναδεικνύοντας και ενισχύοντας τις δυνάμεις διεκδίκησης, κόντρα στις συμβιβασμένες ηγεσίες.

Τέλος, θα συντονίζει την πάλη των υγειονομικών με τον αγώνα των άλλων εργαζομένων της πόλης και του χωριού, καθώς το πρόβλημα της υγείας απασχολεί το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και έχει προτεραιότητα στην προσπάθεια να προωθηθεί η κοινωνική συμμαχία.

Κοινωνικό αγαθό η Υγεία

Στην εισήγηση και στις παρεμβάσεις που έγιναν στη σύσκεψη, επισημάνθηκε ότι οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ τάσσονται υπέρ του ενιαίου, δημόσιου, δωρεάν, καθολικού χαρακτήρα της Υγείας - Πρόνοιας, καθώς - όπως υπογραμμίστηκε - για το ταξικό κίνημα η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό και λαϊκό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα κι ατομική ευθύνη.

Τονίστηκε, δε, ότι όσο χειροτερεύει η κατάσταση της εργατικής τάξης, όσο χειροτερεύουν οι όροι αμοιβής, διαβίωσης, συνθηκών εργασίας, τόσο θα υπονομεύεται η υγεία των εργατικών και, γενικότερα, των λαϊκών οικογενειών.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ξέφρενη πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας, για να επισημανθεί ότι καταρρέει, πλέον, ο μύθος της δωρεάν υγείας, καθώς τα λαϊκά στρώματα καλούνται να πληρώνουν υψηλά χρηματικά ποσά, προκειμένου να κάνουν χρήση των υπηρεσιών Υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ