Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πλήγμα στον «πόλεμο» του Μπους

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Και όμως ανώτατο ομοσπονδιακό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει την εξουσία από το Σύνταγμα να διατάζει την κράτηση Αμερικανού πολίτη που συνελήφθη σε αμερικανικό έδαφος, χαρακτηρίζοντάς τον «μαχητή του εχθρού». Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή αποτελεί, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ένα σοβαρό πλήγμα στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία ή καλύτερα υστερία της κυβέρνησης Μπους, που έχει συμβάλει στην αποψίλωση ακόμη και των πιο βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η απόφαση αφορά την υπόθεση του Χοσέ Παντίγια, ο οποίος κρατείται από το στρατό ως ύποπτος για το σχεδιασμό επίθεσης με ραδιενεργό «βρώμικη βόμβα» στις ΗΠΑ για λογαριασμό της Αλ Κάιντα, όπου το Εφετείο της Νέας Υόρκης αποφάνθηκε με δυο προς μία ψήφους ότι μόνον το αμερικανικό Κογκρέσο μπορεί να εξουσιοδοτεί τέτοιες κρατήσεις και έδωσε εντολή στην αμερικανική κυβέρνηση να αφήσει ελεύθερο εντός 30 ημερών τον Παντίγια, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να παραπέμψει τον Παντίγια, ο οποίος κρατείται απομονωμένος σε φυλακή του πολεμικού ναυτικού, στις αρμόδιες πολιτικές αρχές, οι οποίες μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διέταξε στις 9 Ιουνίου του 2002 την κράτηση του Παντίγια υπό το καθεστώς του «μαχητή του εχθρού», το οποίο επιτρέπει στη στρατιωτική δικαιοσύνη την κράτηση ενός υπόπτου χωρίς επίσημη απαγγελία κατηγοριών και χωρίς τη δυνατότητα πρόσβασης σε δικηγόρο. Κατόπιν ο Παντίγια, ο οποίος είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο του Σικάγου, κατά την άφιξή του από το Πακιστάν, μεταφέρθηκε σε φυλακή του πολεμικού ναυτικού στη Νότια Καρολίνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ