Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Αιματηρή εισβολή ενόψει του «οράματος» Σαρόν

Πέντε Παλαιστίνιοι νεκροί από την εισβολή ισχυρότατων ισραηλινών δυνάμεων στη Νάμπλους και στον γειτονικό προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα

Οι γνωστές εικόνες της εισβολής στη Νάμπλους

Associated Press

Οι γνωστές εικόνες της εισβολής στη Νάμπλους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Με περισσότερα από 70 θωρακισμένα οχήματα εισέβαλε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, στην πόλη της Νάμπλους ο ισραηλινός στρατός. Στο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων βρέθηκε η Κάσμπα, η παλιά πόλη της Νάμπλους, και ο γειτονικός προσφυγικός καταυλισμός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο πρώτος Παλαιστίνιος νεκρός ήταν ένας 25χρονος αρτοποιός, ο οποίος πηγαίνοντας στη δουλιά του δέχτηκε 15 σφαίρες. Ακολούθησαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν άλλοι 4 Παλαιστίνιοι.

Κατά τον ισραηλινό στρατό, επρόκειτο για μασκοφόρους ενόπλους. Σύμφωνα, επίσης, με την ανακοίνωση, στόχος της εισβολής ήταν να εξαρθρωθούν πυρήνες των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», οι οποίες «σχεδίαζαν επιθέσεις αυτοκτονίας». Χαρακτηριστικό είναι ότι ο Ισραηλινός στρατιωτικός σύμβουλος του Σαρόν, Ντέιβιντ Μπέικερ, δήλωνε ότι «πρόκειται για μια καθαρά αμυντική επιχείρηση». Αγνωστος παρέμενε, μέχρι το απόγευμα, ο αριθμός των τραυματιών, ενώ όπως κατήγγειλαν παλαιστινιακές ανθρωπιστικές οργανώσεις, Ισραηλινοί στρατιώτες παρέμεναν ακροβολισμένοι στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ενώ κατά τη διάρκεια της εισβολής έβαλλαν αδιακρίτως κατά κατοικιών.

Στο Ισραήλ, πάντως, κυρίαρχο θέμα ήταν η χτεσινοβραδινή ομιλία του Αριέλ Σαρόν στο συνέδριο για την ασφάλεια του Κέντρου Στρατηγικών και Πολιτικών Μελετών της Χερτζίλια. Από νωρίς είχε γίνει γνωστό, από ανώνυμο συνεργάτη του, ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε κάποια «έκπληξη. Στόχος δεν είναι να αναφέρει συγκεκριμένα στοιχεία ή ονόματα, αλλά να καταστήσει σαφές ότι υπάρχει όραμα και να πετάξει το γάντι στον Παλαιστίνιο ομόλογό του». Οι εκτιμήσεις επιβεβαιώθηκαν καθώς ο Σαρόν, για πρώτη φορά, ανακοίνωσε ότι «αν δεν επιτευχθεί πρόοδος στις συνομιλίες, το Ισραήλ θα προχωρήσει, αναγκαστικά, σε μονομερείς κινήσεις, ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η αναδιάταξη στρατευμάτων και η στρατιωτική αποχώρηση από μέρος των παλαιστινιακών εδαφών», κάτι που προμηνύει διάλυση ορισμένων εποικισμών.


Associated Press

Κατά πολλούς, το λεγόμενο «σχέδιο» Σαρόν δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια προσπάθεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού να δείξει ότι έχει σχέδιο δράσης για να απαντήσει στις επικρίσεις ότι δεν έχει καμία πρόταση. Εντούτοις, και μόνο η διατύπωση της πρόθεσης πραγματοποίησης μονομερών βημάτων έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση εντός και εκτός Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ προειδοποίησε, χτες, ότι οποιαδήποτε νύξη σε μονομερείς ενέργειες είναι αρνητικότατη εξέλιξη. Δυσαρέσκεια απέναντι στο ενδεχόμενο έχει εκφράσει και η Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Γιόζεφ Λαπίντ, του κεντρώου Σινούι, στην ομιλία του στο ίδιο συνέδριο, τόνισε ότι ο χρόνος κυλά «ενάντια στο Ισραήλ, το οποίο οφείλει, τάχιστα, να λάβει αποφάσεις». Αντίθετα, λάβρος κατά της οποιαδήποτε κίνησης εμφανίστηκε ο ακροδεξιός υπουργός Οικισμού, Εφίε Εϊτάμ, χαρακτηρίζοντας «νίκη της τρομοκρατίας την οποιαδήποτε μονομερή κίνηση».

Βορείως της Ιερουσαλήμ, χτες, έποικοι έστηναν οδοφράγματα και έπαιρναν θέσεις μάχης για να αντιμετωπίσουν τους Ισραηλινούς στρατιώτες, που έχει ανακοινωθεί ότι έλαβαν εντολή να διαλύσουν τον εποικισμό Μιγκρόν, που στήθηκε χωρίς, καν, την άδεια της ισραηλινής κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ