Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΑΟΡΑΤΟΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ» ΚΑΙ «ΑΠΕΙΛΕΣ»

ΟΙ «ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ»... «Το AIDS, οι καρδιοπάθειες, η φυματίωση, τα εγκεφαλικά, αλλά και τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα ανακηρύσσονται κύριοι "δολοφόνοι" της ανθρωπότητας, ενώ μόνο το 2002 στις αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου πέθαναν 10,5 εκατομμύρια παιδιά, εξαιτίας κυρίως μολυσματικών ασθενειών. Η "ψαλίδα" μεταξύ πλούσιων και φτωχών φαίνεται να ανοίγει όλο και περισσότερο σε ό,τι αφορά το δικαίωμα στην υγεία και στην περίθαλψη, με τη θνησιμότητα σε χώρες της Νότιας Αφρικής να είναι σήμερα μεγαλύτερη απ' ό,τι πριν από τριάντα χρόνια. Αυτά είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία της ανθρωπότητας και προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) με τίτλο "World Health Report 2003: Shaping the Future", η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα» («ΒΗΜΑ»).

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ...«Τις μεγάλες απειλές κατά της ανθρωπότητας, ορατές και μη, παραθέτει στην ετήσια έκθεσή της η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Προβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό τις κραυγαλέες ανισότητες μεταξύ πλουσίων και φτωχών χωρών στον τομέα της υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης, για την άμβλυνση των οποίων θεωρεί απολύτως αναγκαία την ύπαρξη πολιτικής βούλησης, η έκθεση αφιερώνει μεγάλα κεφάλαια στις επιδημίες. Δίνει βαρύτητα στα μαθήματα που πήραμε από την έλευση του Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (SARS), αναδεικνύοντας τη σημασία της παγκόσμιας συνεργασίας μεταξύ των επιστημονικών κοινοτήτων και των αρχών, ενώ στέκεται στις λεγόμενες αόρατες επιδημίες. Αυτές που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στο θάνατο από τροχαία, από καρδιαγγειακά και από το κάπνισμα» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Η «ΙΣΧΥΡΗ ΕΛΛΑΔΑ»...«Τελευταία στις δημόσιες δαπάνες για την υγεία - άρα κατακτούμε την αρνητική πρωτιά στο πόσο βαθιά βάζουμε το χέρι στην τσέπη ως πολίτες για να βρούμε την υγειά μας - είναι η Ελλάδα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης. Αν και τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μια μικρή βελτίωση σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του κράτους στις δαπάνες υγείας (από 52,8% επί του συνόλου των δαπανών το 1997 σε 56% το 2001), παραμένουμε η μόνη χώρα μεταξύ των 15 όπου η ιδιωτική δαπάνη ανέρχεται σε 44%. Την ίδια στιγμή στο Λουξεμβούργο το ποσοστό της κρατικής δαπάνης ανέρχεται σε 89,9%, με τη Σουηδία (85,2%) και τη Δανία (82,4%) να ακολουθούν» (Θεοδώρα Τσώλη - «ΒΗΜΑ»).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ