Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

-- Επιστημονική Εταιρία Μελέτης Φερών - Βελεστίνου - Ρήγα: Ρήγα Βελεστινλή «Ολυμπιακοί Αγώνες» (πρόλογος Κωνσταντίνος Καρτάλης, επιμέλεια - εισαγωγή Δημήτριος Καραμπερόπουλος. Σήμερα, που λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, κυκλοφορούν, πλήθος σχετικών εκδόσεων, αποκτά ιδιαίτερη αξία η έκδοση του έργου του πρωτεργάτη και πρωτομάρτυρα της Επανάστασης του '21. Ο Ρήγας, στην εποχή του οποίου διατηρούνταν το πένταθλο στην Ελλάδα, - στο βιβλίο του «Νέος Ανάχαρσις» (1797) περιλάμβανε κεφάλαιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και στο βιβλίο του «Ηθικός Τρίπους» (1797) για τα αρχαία Ολύμπια, ενώ και κόσμησε τη «Χάρτα» του με αρχαία αθλήματα.

-- Παπαδήμας: Ηλία Μισιρλή «Η Πύλος στη διαδρομή των αιώνων (Ιστορική ανασκόπηση και ενθυμήματα)» (Μελέτη για τη μακραίωνη ιστορία της Πύλου, εικονογραφημένη με 2 γκραβούρες και 10 εικόνες).

-- «Μεταίχμιο»: «Κούβα (Οπως τη φωτογράφισε ο Κόρντα)» λεύκωμα, συνοδευόμενο από cd με «Τραγούδια της Κούβας». Λεύκωμα και cd φέρουν την αριστουργηματική φωτογραφία του Τσε, με την οποία ο Κόρντα έγινε παγκόσμια γνωστός, (αν και από το 1959 φωτογράφιζε την επανάσταση και τους ηγέτες της Κούβας, για την εφημερίδα «Revolucion»).

  • Νίκλας Λούχμαν «Η πραγματικότητα των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας». Μετάφραση - εισαγωγή Πέρσα Ζέρη. Επεξεργασμένη διάλεξη του συγγραφέα - καθηγητή στην Ακαδημία Επιστημών Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας για την κοινωνική πραγματικότητα και το ρόλο των ΜΜΕ.
  • Δημήτρης Αγγελάτος «Πραγματικότης και ιδανικόν (Ο Αγγελος Βλάχος και ο αισθητικός κανόνας της αληθοφάνειας, 1857-1901)». Μελέτη για την πνευματική και λογοτεχνική δημιουργία στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα, με άξονα το έργο του Αγ. Βλάχου).
  • Γιώργος Κόκκινος «Επιστήμη, ιδεολογία, ταυτότητα (το μάθημα της Ιστορίας στον αστερισμό της υπερεθνικότητας και της παγκοσμιοποίησης)». Μελέτη για τη διδαχή της Ιστορίας στην εκπαίδευση).
  • Μαρσέλ Ντετιέν «Συγκρίνοντας τα μη συγκρίσιμα», μετάφραση Πελαγία Μαρκέτου. Δοκίμιο για το ερευνητικό πεδίο της ανθρωπολογίας, των ανθρωπιστικών επιστημών και τις διαφορές των αρχαίων και σύγχρονων εθνικών πολιτισμών.
  • «Τα πρώτα μου παραμύθια Carousse», εικονογραφημένο βιβλίο με κλασικά παραμύθια για παιδιά, σε επιμέλεια Λίτσας Ψαραύτη και Αναστασίας Αντωνοπούλου.
  • Αργυρώ Πιπίνη «Μαξ, ο τυχερόγατος» (παραμύθι, εικονογράφηση Μαρία Μπάχα).
  • Μίριαμ Μος - Γιούτα Μπίκερ «Ο καλύτερος σκύλος στον κόσμο» (εικονογράφηση Γιούτα Μπίκερ, απόδοση Ειρήνη Χριστοπούλου).
  • Λίτσα Ψαραύτη «Η γάτα που δε νιαούριζε» (εικονογράφηση Ελίζα Βαβούρη).

-- «Θωμά Α. Κουγιάγκα «Το βιβλίο του κοινωνισμού (Τα κοινωνικά φαινόμενα υπό το φως της θεωρίας των τριών DNA)». Η μελέτη του συγγραφέα - γιατρού βασιζόμενη στα πρόσφατα δεδομένα των επιστημών και στη διαλεκτική της ιστορικής εξέλιξης της ανθρωπότητας, διατυπώνει τη θεωρία ότι τον κόσμο τον κυβερνούν τα εξής DNA: κοσμικό, βιολογικό και εγκεφαλικό.

-- Α.Α. Λιβάνη: Πάολο Κοέλιο «Εντεκα λεπτά» (μετάφραση Δημήτρης Πουρνιάς). Μυθιστόρημα, με διεθνή επιτυχία.

-- Στεφ. Δ. Βασιλόπουλος: Γεωργίου Ροζάκη «Η νευτώνεια κβαντομηχανική (Η θεωρία της μεγάλης ενοποίησης)». Μελέτη για τη ριζοσπαστική θεωρία της κβαντομηχανικής που «κατάγεται» από τη νευτώνεια θεωρία και αποδεικνύει την απολυτότητα των μεγεθών, τη σχετικοποίηση του χώρου, την κατάρριψη του μύθου της μη αιτιοκρατίας κλπ.

-- «Κριτική»: Οσνε Σέιερσταν «Ο βιβλιοπώλης της Καμπούλ». Μετάφραση Αννα Παπαφίγκου. Μαρτυρία της Νορβηγίδας δημοσιογράφου, η οποία βρέθηκε στην Καμπούλ, στη διάρκεια της ΝΑΤΟικής εισβολής στο Αφγανιστάν, για τη ζωή των Αφγανών).

-- Σάκκουλας: Δ. Χαραλάμπη - Τ. Βιδάλη - Ε. Κανελλόπουλου - Κ. Παπανικολάου - Χ. Πραπίδη «Τηλεπικοινωνίες στην κοινωνία της πληροφορίας». Μελέτη για το δίκαιο που διέπει τις τηλεπικοινωνίες.

-- «Φιλελεύθερη Εμφαση». Περιοδικό του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», τεύχος 16.

-- «Διαβάζω». Μηνιαία επιθεώρηση για το βιβλίο, τεύχη: 443ο με αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο, 444ο και 446ο με αφιέρωμα στον Παλαμά.

-- «Μανδραγόρας». Τριμηνιαίο περιοδικό της Ενωσης Αιτωλοακαρνάνων Λογοτεχνών, τεύχος 24-25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ