Σάββατο 20 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Δύο ταχύτητες» μετά το ναυάγιο

Μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, η Ευρώπη θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί σε βάθος και όχι να περιοριστεί σε μικρές προσαρμογές, που θα σήμαιναν τη θανατική καταδίκη του σχεδίου του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, γράφει ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ ντε Βιλπέν στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας «Λε Μοντ».

«Ο μόνος δρόμος που υπάρχει σήμερα είναι... να κινητοποιηθούμε για να υπερασπιστούμε μια μεταρρύθμιση σε βάθος, έναν πραγματικό επανασχεδιασμό που θα καταστήσει την Ευρώπη έναν ικανό παίκτη με βαρύτητα στον κόσμο», γράφει ο Ντε Βιλπέν σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εφημερίδα.

Είναι βεβαίως δυνατό να περιοριστούμε σε μικρές προσαρμογές, όπως συμβαίνει με τη Συνθήκη της Νίκαιας, αναγνωρίζει ο Ντε Βιλπέν, όμως «η ΕΕ θα περιοριστεί έτσι σε έναν ευρύ οικονομικό χώρο, ο οποίος θα φρενάρεται ωστόσο σε όλες τις προσπάθειες για πρόοδο από τη διατήρηση του κανόνα της ομοφωνίας και θα ζημιώνεται από θεσμούς όλο και λιγότερο αποτελεσματικούς».

Η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα μπορούσε να επιβάλει τη δημιουργία μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, προειδοποίησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ σε ομιλία του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο.

«Μια Ευρωπαϊκή Ενωση διαφορετικών ταχυτήτων και με διαφορετικούς πυρήνες δεν αποτελεί το στόχο μας», σημείωσε ο Φίσερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, τα γεγονότα μπορεί να το επιβάλουν.

«Δεν το επιθυμώ αυτό», επέμεινε, καλώντας την Πολωνία να επανεξετάσει το «όχι» της στο σχέδιο Συντάγματος και πρόσφερε το κίνητρο περισσότερης αναπτυξιακής βοήθειας. «Εμείς, όπως πολλοί συντελεστές της ΕΕ, λέμε ότι είναι καλύτερο να χρηματοδοτήσουμε το πρώτο χιλιόμετρο της λεωφόρου και το πρώτο χιλιόμετρο του σιδηροδρόμου στην Πολωνία και σε άλλες μελλοντικές χώρες - μέλη, παρά το τελευταίο χιλιόμετρο στα νότια κράτη της Ευρώπης. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή για να ευνοηθούν τα νέα μέλη», κατέληξε.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την Ευρώπη να καταλήξει το 2004 σε μια συμφωνία για το μελλοντικό της Σύνταγμα, τονίζει σήμερα ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Les Echos», σημειώνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση οι Ευρωπαίοι «θα πρέπει να το εγκαταλείψουν».

Ο Φρατίνι δεν κρύβει το φόβο του για τον κίνδυνο ανάδειξης μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων, αλλά τονίζει ότι η ομάδα των έξι ιδρυτριών χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) δεν παρουσιάζει την τάση να κόψει την Ευρώπη στα δύο.

Τέλος ο Πολωνός Πρόεδρος Αλεξάντερ Κβασνιέφσκι χαρακτηρίζει σήμερα «επικίνδυνη» την ιδέα σχηματισμού ενός σκληρού πυρήνα, από ιδρύτριες χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία ή η Γερμανία. «Ελπίζω ότι μια τέτοια ιδέα για μια Ευρώπη δύο ταχυτήτων δε θα υλοποιηθεί, γιατί θα είναι πραγματικά η πιο επικίνδυνη», σημείωσε σε συνέντευξή του στον πρώτο σταθμό του δημόσιου ραδιοφωνικού σταθμού PR1, λέγοντας ότι αυτό θα είχε ως συνέπεια το χάσμα ανάμεσα στις χώρες αυτές και σε αυτές που εντάσσονται τώρα στην ΕΕ να κλείσει πολύ πιο αργά, απ' ό,τι συνέβη σε προηγούμενες διευρύνσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ