Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Κατάληψη για το επίδομα των εποχικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κέντρο της Νάουσας και πορεία στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ, το οποίο κατέλαβαν συμβολικά για μια περίπου ώρα, πραγματοποίησαν χτες οι εποχιακοί εργαζόμενοι στη μεταποίηση του ροδάκινου της πόλης. Κύριο αίτημα της δυναμικής κινητοποίησης αποτέλεσε η άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης 1.500 ευρώ σε όλους τους εποχιακούς, που φέτος έμειναν άνεργοι, αφού η κατεστραμμένη σοδειά από τον παγετό του περασμένου Απρίλη είχε ως συνέπεια η πλειοψηφία των επιχειρήσεων μεταποίησης να υπολειτουργήσουν.

Παρά τις επανειλημμένες δεσμεύσεις στελεχών της κυβέρνησης, αλλά και τις προσωπικές προεκλογικές υποσχέσεις του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος εκλέγεται στην περιοχή, οι εργαζόμενοι δεν έχουν ακόμα εισπράξει την οικονομική ενίσχυση, πέντε ολόκληρους μήνες μετά την έγκρισή της από τη διυπουργική επιτροπή τον περασμένο Ιούνη. Η κυβέρνηση φρόντισε ωστόσο από την πρώτη στιγμή να ικανοποιήσει τους μεγαλοεπιχειρηματίες της περιοχής, επιδοτώντας τους παχυλά για τις απώλειες στην παραγωγή κομπόστας που επέφερε η καταστροφή των ροδακινοκαλλιεργειών.

Πέρα από την άμεση καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης, οι εποχιακοί εργαζόμενοι διεκδικούν και τη μείωση των ενσήμων που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας το 2003, αφού στην πλειοψηφία τους αδυνατούν να συγκεντρώσουν το όριο των 100 που ισχύει σήμερα. Παράλληλα ζητάνε πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη από το ΙΚΑ για τη νέα χρονιά και ειδικές ρυθμίσεις για όσους διανύουν την τελευταία πενταετία πριν τη συνταξιοδότησή τους.

Στην περιοχή της Νάουσας, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται εποχιακά στη μεταποίηση και στους συναφείς κλάδους φτάνουν σήμερα τους 2.500, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ως μοναδική πηγή εισοδήματος την εποχιακή εργασία. Με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, αλλά και σε συντονισμό με τους συναδέλφους τους από τους γύρω νομούς, οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται το επόμενο διάστημα στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ