Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Αγριο χαράτσι για την εξαγορά των εισφορών

Μπορεί να χάνουν τη μονιμότητα και οι... μόνιμοι γιατροί του ΙΚΑ που θα επιλέξουν την Πλήρη και Αποκλειστική Απασχόληση, όπως προβλέπεται στις διατάξεις του νομοσχεδίου

Επανάληψη της υπαναχώρησης ακόμα και από τη συμφωνία που έγινε μεταξύ της κυβέρνησης και της Ομοσπονδίας των Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) στις 27.6.2004 με επιπλέον στοιχεία εμπορευματοποίησης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αποτελούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου για το ιατρικό και οδοντιατρικό προσωπικό του ΙΚΑ (άρθρα 22, 23 και 24). Επιπλέον οι προβλεπόμενες από το νομοσχέδιο για τα ασφαλιστικά θέματα των συμβασιούχων γιατρών μετατρέπονται σε ένα άγριο χαράτσι για τους ίδιους, καθώς καλούνται να πληρώσουν τις δικές τους εισφορές αλλά και του εργοδότη -για όσο χρόνο ήταν συμβασιούχοι- για να υπαχθούν, πέρα απ' το ΤΣΑΥ, και στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει γιατρούς Πλήρους και Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΠΑΑ) και Προσωπικούς -αντί για Οικογενειακούς - Γιατρούς (ΠΓ), που θα είναι ιδιώτες γιατροί, με τους οποίους θα υπογράψει συμβάσεις το ΙΚΑ. Το νέο στοιχείο, που επιτείνει την εμπορευματοποίηση στο χώρο της ΠΦΥ είναι ότι οι ΠΓ -εκτός από προσωπικές- θα μπορούν από κοινού με «άλλους γιατρούς Προσωπικούς γιατρούς» να συνάπτουν συμβάσεις με το ΙΚΑ για «την παροχή ιατρικών υπηρεσιών στον αυτό χώρο». Μ' άλλα λόγια θεσμοθετείται μια «άτυπη εταιρική μορφή» των προσωπικών γιατρών, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες του ΙΚΑ στα πλαίσια της «προσφοράς και της ζήτησης υπηρεσιών υγείας». Επιπλέον για τους ΠΓ προβλέπει την πρωινή και απογευματινή απασχόληση τρεις φορές τη βδομάδα.

Εκτός από τους ΠΑΑ και τους ΠΓ θα παραμείνουν οι μόνιμοι γιατροί και οι συμβασιούχοι (Ν. 1204/1972) με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνοι, που δε θα πάρουν θέσεις γιατρών ΠΑΑ. Ομως οι μόνιμοι γιατροί που θα διεκδικήσουν θέση ΠΑΑ κινδυνεύουν να χάσουν τη μονιμότητα, καθώς τοποθετούνται με πενταετή θητεία και στη συνέχεια επανακρίνονται. Αν μετά και τη δεύτερη πενταετία επανακριθούν τότε μονιμοποιούνται.

Τόσο οι αποδοχές των γιατρών ΠΑΑ όσο και των ΠΓ θα καθορίζονται με αποφάσεις των συναρμόδιων υπουργών και του διοικητή του ΙΚΑ.

Το πιο εξοργιστικό είναι ότι οι διατάξεις για τη ρύθμιση των ασφαλιστικών θεμάτων των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ μεταβάλλονται σε ένα άγριο χαράτσι για τους ίδιους, καθώς -σύμφωνα με τους μετριότερους υπολογισμούς της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ- θα πρέπει να πληρώσουν τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα: Θα πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για την εξαγορά της μέχρι τώρα παροχής υπηρεσιών και 250 ευρώ για την τρέχουσα στο εξής ασφάλιση.

Το άρθρο 24 αναφέρεται στα ασφαλιστικά θέματα γιατρών και, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

  • Οι ιατροί και οδοντίατροι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που έχουν προσληφθεί μέχρι την 31.12.1992, μπορούν, εκτός από το ΤΣΑΥ, να υπαχθούν και στην ασφάλιση του κλάδου κύριας σύνταξης του ΙΚΑ-ΤΕΑΜ «καταβάλλοντας οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη για τον παραπάνω κλάδο». Η καταβολή των εισφορών γίνεται εφάπαξ -οπότε έχει και έκπτωση 5% - ή σε 120 δόσεις.
  • Η προϋπηρεσία των γιατρών της παραπάνω παραγράφου και μέχρι δέκα χρόνια κατ' ανώτερο όριο αναγνωρίζεται κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης ως συντάξιμη, με καταβολή από τους ίδιους του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου κλάδου κύριας σύνταξης.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ