Τρίτη 23 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ
Δε «συναινούν» και συνεχίζουν τον αγώνα τους

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη χωματερή
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη χωματερή
Κατάληψη στην είσοδο της χωματερής για δύο περίπου ώρες έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο Δήμο Ανω Λιοσίων, στα πλαίσια των συνεχόμενων απεργιακών τους κινητοποιήσεων για τρίτη βδομάδα, απαιτώντας να ανακληθούν οι 600 απολύσεις που έχει αναγγείλει ο δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ, Ν. Παπαδήμας. Χτες στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, ο Μπ. Βορτελίνος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Γ. Καταχανάς και ο Α. Σούγελας, από τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και ο Στ. Μπιρμπάκος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη για τα Ανω Λιόσια». Οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής, συμπαραστεκόμενοι στον αγώνα των εργαζομένων, έκλεισαν τα μαγαζιά τους για τρεις ώρες. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση δηλώνει ότι «δε φέρει καμία ευθύνη», σαν να μην είναι αυτή που θέτει τα αντεργατικά και αντιλαϊκά πλαίσια λειτουργίας των ΟΤΑ.

Μία ημέρα πριν το σωματείο συναντήθηκε με τον δήμαρχο. Ο τελευταίος ουσιαστικά εκβίασε τους συνδικαλιστές ότι αν δε «συναινέσουν» στις απολύσεις (!), θα σταματήσει τις επιχορηγήσεις στις δημοτικές επιχειρήσεις, με άλλα λόγια θα τις κλείσει. Το σωματείο απέρριψε κατηγορηματικά την πρότασή του και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να νικήσουν.

Χτες οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν νωρίς το πρωί στο Δημαρχείο. Λίγο μετά, έχοντας στο πλευρό τους τους μαθητές των σχολείων της περιοχής, πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στις απολύσεις. «Εξεγερμένη αξιοπρέπεια» έγραφε ένα από τα πανό των μαθητών. Η πορεία φθάνοντας στη χωματερή, κατέλαβε τη διασταύρωση που οδηγεί σε αυτή. Λίγο πιο πάνω, στην είσοδο της χωματερής, είχαν εγκατασταθεί μερικές διμοιρίες ΜΑΤ, ενώ ανάλογες αστυνομικές δυνάμεις συνόδευαν σε όλη την πορεία τους εργαζόμενους.

Εκεί ο βουλευτής του ΚΚΕ, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, επισήμανε ότι για τις απολύσεις «δε φταίει μόνο ο δήμαρχος. Αυτός είναι βιτρίνα της αδιέξοδης αντεργατικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Η θέση του ΚΚΕ, είπε, είναι ότι δεν πρέπει να γίνει καμία απόλυση στα Ανω Λιόσια και να ανακληθούν αυτές που έγιναν. Να γίνουν μόνιμοι όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στις δημοτικές επιχειρήσεις της χώρας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Τέλος, να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα των υπερχρεωμένων δημοτικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο Στ. Μπιρμπάκος τόνισε ότι σημερινές και οι προηγούμενες απολύσεις ισοδυναμούν με το 75% του εργατικού δυναμικού στις δημοτικές επιχειρήσεις. Κάτι που επιφέρει υποβάθμιση της πόλης, τόσο σε ό,τι αφορά το έργο που παράγει και προσφέρει ο δήμος όσο και στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων της περιοχής.

Αντιπροσωπεία εργαζομένων στα Ανω Λιόσια κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα, επισημαίνοντας ότι το εργοστάσιο ανακύκλωσης και η χωματερή λειτουργούν παράνομα, χωρίς άδεια. Σήμερα θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση στο Δημαρχείο για τον προγραμματισμό της δράσης τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οξύνεται η αναμέτρηση με τους μηχανισμούς κυβέρνησης - δημάρχων (2008-03-18 00:00:00.0)
Διγλωσσία (2007-02-28 00:00:00.0)
Αντιδρά στις μεθοδεύσεις (2005-04-19 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα τους ακόμα πιο δυναμικά (2003-12-13 00:00:00.0)
Κόψτε το λαιμό σας! (2003-12-12 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - Παπαδήμας πέταξαν στο δρόμο 675 εργαζόμενους (2003-07-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ