Κυριακή 9 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΓΚΙΝΕΣ
Νέα επιτυχία του Τ. Πανταβού στο «Μπλάιντ»

 Μετά τον αγώνα - «μαμούθ» στα Καλάβρυτα (225,5-4,5) νίκησε και τους Πρωταθλητές Νέων - Νεανίδων 4-1. Με αφιέρωμα στους βετεράνους και στις εθνικές ομάδες έκλεισαν οι εκδηλώσεις στο «Ντόρια Ιν».

 

 

Α

α

Η εθνική Ελλάδας των ανδρών αναχωρεί για το Λουγκάνο (1968). Διακρίνονται οι Κόκκορης, Τρικαλιώτης, Μαστιχιάδης, Βυζαντιάδης, Σιαπέρας,Ορνιθόπουλος, Ριζόπουλος και Τριφούνοβιτς
Η εθνική Ελλάδας των ανδρών αναχωρεί για το Λουγκάνο (1968). Διακρίνονται οι Κόκκορης, Τρικαλιώτης, Μαστιχιάδης, Βυζαντιάδης, Σιαπέρας,Ορνιθόπουλος, Ριζόπουλος και Τριφούνοβιτς
Στο πανάρχαιο, αλλά και διαρκώς νέο πνευματικό άθλημα, κανείς δεν ξέρει πού είναι η αρχή του και πού το τέλος του. Ενώ είναι περιορισμένο σε ένα στενό γεωμετρικό πλαίσιο, ταυτόχρονα είναι απεριόριστο στους συνδυασμούς και εξελίσσεται ασταμάτητα. Ποικίλλει σε διαφορετικές μορφές, σκοτώνει την πλήξη, οξύνει το πνεύμα και ευφραίνει την ψυχή. Ορισμένοι σκακιστές, μέσα στη διάνοιά τους, η τεχνική, η φαντασία και η υπομονή τους συνυπάρχει σε μεγάλο ποσοστό, με άλλους επιστήμονες και καλλιτέχνες. Ο εγκέφαλός τους διαθέτει μια ιδιαίτερη νευρική ή μυική απόληξη, με αποτέλεσμα να ξεχωρίζουν από τους άλλους.

Μια ξεχωριστή εγκεφαλική προσπάθεια είναι και η επίδειξη του διεθνή Μετρ Τάκη Πανταβού, όπου σε «Μπλάιντ - Σιμουλτανέ» αντιμετώπισε στο ξενοδοχείο «Ντόριαν Ιν» 5 νεαρούς πρωταθλητές, χωρίς να βλέπει σκακιέρα, ούτε να κρατάει σημειώσεις! Το αποτέλεσμα αυτής της ειδικής σκακιστικής συνάντησης ήταν: Νίκες του Τ. Πανταβού επί των Σισμάνη, Παπαδοπούλου, Οικονομοπούλου, Παγάνογλου και ήττα από τον Γιώργο Νικολόπουλο.

Ο Τάκης Πανταβός κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ από το 1991 στους αγώνες Μπλάιντ, όπου αντιμετώπισε σε δυο διαφορετικά ματς 8 σκακιστές (Μάης '91) με σκορ 7,5-0,5, ενώ στο δεύτερο (Αύγουστος '91 Ικαρία) αντιμετώπισε 10 σκακιστές και σκακίστριες με 6 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα!

Η αποκορύφωση της επιτυχίας του Τάκη Πανταβού ήταν στο «Σιμουλτανέ» των Καλαβρύτων (25.5.99), όπου αντιμετώπισε - με σκακιέρες αυτή τη φορά - ταυτόχρονα 221(!!) σκακιστές και σκακίστριες με 212 νίκες και εννέα ισοπαλίες!

Το γεγονός - σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του δραστήριου Σκακιστικού Επιμορφωτικού Ομίλου Καλαβρύτων - Επαρχίας (ΣΕΠΟΚΕ) - πέρασε στο βιβλίο Γκίνες 2000, προβάλλοντας έτσι τη χώρα μας και το πνευματικό μας άθλημα!

Ο γνωστός Ι.Μ. και ισχυρός παίκτης του «τυφλού» παιξίματος (Μπλάιντ) Τάκης Πανταβός, παρακολουθεί τους μαθητές του και παράλληλα ανιχνεύει για νέα ταλέντα!
Ο γνωστός Ι.Μ. και ισχυρός παίκτης του «τυφλού» παιξίματος (Μπλάιντ) Τάκης Πανταβός, παρακολουθεί τους μαθητές του και παράλληλα ανιχνεύει για νέα ταλέντα!
* «Σκακιστική άνοιξη» θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο μήνας Μάρτης, αφού όλο το μήνα έγιναν πολλές αξιόλογες σκακιστικές εκδηλώσεις, που παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές στο φαντασμαγορικό 12ο όροφο του ξενοδοχείου «Ντόρια Ιν» πολύ κοντά στην Ομόνοια.

Μια από αυτές τις εκδηλώσεις ήταν και το αφιέρωμα στις εθνικές ομάδες των 10ετιών 1950-1960 που διοργάνωσε ο Σκακιστικός Σύλλογος Ικαρίας. Μπροστά σ' ένα ασυνήθιστα μεγάλο ακροατήριο, βετεράνοι σκακιστές, όπως οι Α. Οθωναίος, Σπ. Λοβέρδος, Α. Παϊδούσης, Κ. Χατζιώτης, Λ. Βυζαντιάδης, Ν. Ορνιθόπουλος, Χ. Κόκκορης, Γ. Τρικαλιώτης και Ν. Σκαλκώτας, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που κατέβαλαν οι ίδιοι, αλλά και άλλοι που δε ζουν πια, στις δύσκολες εποχές του Ελληνικού Σκακιού, στις συμμετοχές τους στις Ολυμπιάδες και εξιστόρησαν εύθυμες, αλλά και συγκινητικές, στιγμές. Αναφέρθηκαν στην 18η Ολυμπιάδα του Λουγκάνο το 1968, με προπονητή τον ισχυρό Γιουγκοσλάβο Δρ. Τριφούνοβιτς, καθώς και στη συμμετοχή στην αποστολή των αξέχαστων μετρ Μαστιχιάδη,Τρ. Σιαπέρα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ