Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Περί της δημοσιογραφικής γλώσσας

Διήμερο συνέδριο με θέμα «Δημοσιογραφία και Γλώσσα» διοργανώνει το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ, το Σαββατοκύριακο (15, 16/4), στις αίθουσες της ΕΣΗΕΑ, με τη συμμετοχή γλωσσολόγων, φιλολόγων, συγγραφέων και δημοσιογράφων.

Στόχος του συνεδρίου είναι να διερευνηθεί ένα θέμα, στο οποίο συχνά και εμφατικά επανέρχονται αρκετοί δημοσιογράφοι και μέρος του κοινού: Η ύπαρξη ή όχι κρίσης του δημοσιογραφικού λόγου και της ελληνικής γλώσσας και η επισήμανση των συμπτωμάτων της κρίσης, στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι αυτή υπάρχει. Ακόμη στόχος είναι να διερευνηθεί η ευρύτατη και συνεχώς ανανεούμενη ποικιλία του δημοσιογραφικού λόγου και να επισημανθούν νεότερες εξελίξεις σ' αυτόν και μάλιστα σε σχέση με τα επικοινωνιακά, πολιτικά και ιδεολογικά του συμφραζόμενα. Το συνέδριο, εξάλλου, αποσκοπεί να εγκαινιάσει έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ δημοσιογράφων, γλωσσολόγων και κοινού, ελπίζοντας στη γεφύρωση πρακτικής και θεωρίας και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των σπουδών επικοινωνίας στον τόπο μας.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει το Σάββατο (9.30 π.μ.) και οι εναρκτήριες ομιλίες θα γίνουν από τους Ε. Κριαρά με θέμα «Προϋποθέσεις για μια σωστή γλωσσική χρήση» και Δ. Μαρωνίτη με θέμα «Τυπολογία και παθολογία της δημοσιογραφικής γλώσσας». Το Μορφωτικό Ιδρυμα της ΕΣΗΕΑ θα εκδώσει σε τόμο τα πρακτικά του συνεδρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ