Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Αυξημένα δημοτικά χαράτσια το 2004

Αποκαλυπτική έρευνα του «Ρ», αποδεικνύει πως οι αυξήσεις στα ανταποδοτικά τέλη ξεπερνούν ακόμη και το 100% τα τελευταία χρόνια

Ακόμα υψηλότερους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν για το 2004 οι δημότες, αφού από την 1η Γενάρη θα επιβληθούν τα νέα ανταποδοτικά τέλη, που στα περισσότερα Δημοτικά Συμβούλια της χώρας εγκρίθηκαν μέσα στο Δεκέμβρη. Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν - μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ - νέα και αυξημένα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ», οι περισσότεροι δήμοι ψήφισαν την αύξηση των τελών, ενώ επιπλέον μέσα σε λιγότερο από δύο τετραετίες οι δημοτικοί φόροι έχουν αυξηθεί ακόμα και πάνω από 100%! Αυξήσεις αλλού μεγαλύτερες και αλλού μικρότερες, έχουν επιβληθεί και στους περισσότερους δήμους με αποτέλεσμα να πέφτει όλο και πιο βαρύς ο πέλεκυς στο λαϊκό εισόδημα.

Τα, έτσι κι αλλιώς, πενιχρά οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι γεγονός πως πάνε... από το κακό στο χειρότερο. Η επιχορήγηση από το κράτος προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει σταθερή. Συνεχίζεται, με αμείωτη ένταση, η κλοπή των πόρων που δικαιούται από την κεντρική εξουσία μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) και που μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν φτάσει το εξωφρενικό ποσό των 3 τρισ. δραχμών (9 δισ. ευρώ).

Από την άλλη, η πλειοψηφία των δημοτικών αρχών συμβιβάζεται στην εύκολη λογική του χαρατσιού προς τους δημότες για να βρουν χρήματα και να «λύσουν» τα τραγικά οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει ελέω της κυβερνητικής πολιτικής. Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, οι δήμαρχοι στρώνουν το χαλί στα σχέδια της κυβέρνησης, δηλαδή η Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί με χρήματα του δημότη και όχι του κράτους.

Ενδεικτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η τακτική που ακολουθεί η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ. Στα δύο τελευταία συνέδριά της - τον Αύγουστο στην Αθήνα και το Νοέμβρη στην Θεσσαλονίκη - οι θέσεις κεντρικών στελεχών των παραπάνω παρατάξεων, ήταν η... «οικονομική αυτοτέλεια» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δηλαδή, η δυνατότητα επιβολής φόρου από τις διοικήσεις των δήμων στους δημότες.

Ετσι, και παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης έχει φτάσει σε εκρηκτικές διαστάσεις και δε λύνεται με αυξήσεις ψίχουλα προς την ΤΑ, εντούτοις, η τακτική της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ, σε συνδυασμό με την αντίστοιχη της κυβέρνησης, είναι να αναζητούν τη λύση στην επιπρόσθετη φορολόγηση του δημότη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ