Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ
Εργασιακός ρατσισμός σε βάρος αναπήρων

Τον απαράδεκτο ρατσιστικό όρο της αρτιμέλειας ως προσόν διορισμού, συμπεριέλαβε ο Δήμος Νέας Ερυθραίας σε πρόσφατη προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού (ΦΕΚ 512/15-12-2003). Συγκεκριμένα στα γενικά προσόντα διορισμού αναφέρεται: «Να είναι υγιείς, αρτιμελείς και να έχουν φυσική καταλληλότητα για την εκτέλεση των καθηκόντων της θέσεως που επιλέγουν»!

Ο απαράδεκτος όρος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγεί στην όξυνση των φραγμών που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρίες σε όλο το φάσμα της ζωής τους και κυρίως στον τομέα της εργασίας, αφού η ανεργία σε αυτή την ευαίσθητη κατηγορία πληθυσμού έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις.

Κύρια ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση έχει η σημερινή κυβέρνηση, που όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των αναπήρων, αλλά σπρώχνει με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων και της ενίσχυσης του κεφαλαίου τους ανάπηρους στο περιθώριο της εργασίας και της ζωής. Με τον νόμο 2839/2000 κατήργησε τον απαράδεκτο όρο της αρτιμέλειας για προσλήψεις μόνο στο δημόσιο, επιτρέποντας όμως τη ρατσιστική διάκριση στους δήμους και τις κοινότητες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα!

Τεράστιες όμως είναι και οι ευθύνες των ηγεσιών των συνδικαλιστικών οργανώσεων των αναπήρων και κυρίως της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΕΣΑΕΑ). Η οποία ασκώντας τυφλή πολιτική στήριξης της κυβέρνησης, επέτρεψε και επιτρέπει να περάσει κάθε νόμος και μέτρο της κυβέρνησης που πλήττει τα δικαιώματα των αναπήρων και εκ των υστέρων έρχεται να διαμαρτυρηθεί κατά περίπτωση - όπως με μια ανακοίνωση χτες - για τις διακρίσεις σε βάρος των αναπήρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ