Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Δικομματικό φίμωτρο με κατάληξη τη βία

Εχει την προϊστορία της σε αυταρχικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας επί κυβέρνησης της ΝΔ που υιοθέτησε το ΠΑΣΟΚ

Η εγκύκλιος φίμωσης και αυταρχισμού γράφτηκε στις 6.7.1992 από εκπρόσωπο της επάρατης Δεξιάς. Ο «εκσυγχρονιστής»του «σοσιαλισμού» δεν μπήκε στον κόπο να την αντιγράψει. Απλώς τη διόρθωσε. Και πριν δυο μέρες την εφάρμοσαν οι σεκιουριτάδες
Η εγκύκλιος φίμωσης και αυταρχισμού γράφτηκε στις 6.7.1992 από εκπρόσωπο της επάρατης Δεξιάς. Ο «εκσυγχρονιστής»του «σοσιαλισμού» δεν μπήκε στον κόπο να την αντιγράψει. Απλώς τη διόρθωσε. Και πριν δυο μέρες την εφάρμοσαν οι σεκιουριτάδες
Οι σκηνές βίας έξω απ' το Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας σε βάρος δημοσιογράφου του καναλιού «Αλτερ» είναι η κατάληξη της δικομματικής επιχείρησης για συγκάλυψη της πολιτικής εμπορευματοποίησης του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας και τη μετάθεση των οικονομικών βαρών στις τσέπες των αρρώστων.

Αρωγός σε αυτή την επιχείρηση έρχονται - όσο κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως αντιφατικό - και οι κάμερες που επιχειρούν να τηλεοπτικοποιήσουν τα ράντζα αντί να καταδείξουν τις βασικές αιτίες που τα γεννούν - και είναι οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης που ακολούθησαν τα δυο κόμματα της εξουσίας την τελευταία δεκαετία. Είναι οι ίδιοι σταθμοί που όταν κινητοποιούνται οι εργαζόμενοι στο δημόσιο σύστημα Υγείας για τη βελτίωση των συνθηκών για τους ίδιους και τους ασθενείς βγαίνουν και τους κατακεραυνώνουν για την ταλαιπωρία των ασθενών, ενώ τώρα επιχειρούν να εμφανιστούν ως κήνσορες της ταλαιπωρίας των ασθενών...

Τα γεγονότα

Στις 28.12.2003 - όπως προβλήθηκε επανειλημμένα απ' τον «Αλτερ» - ύστερα από κλήση ασθενή ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαδόπουλος με συνεργείο πήγε για ρεπορτάζ στο νοσοκομείο, όπου δέχτηκε την επίθεση των σεκιουριτάδων. Η υπηρεσία της φύλαξης των νοσοκομείων έχει εκχωρηθεί απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σε ιδιωτικές εταιρίες ακόμα κι αν στοιχίζουν περισσότερο από μόνιμους υπαλλήλους, όπως προβλέπει προσφάτως ψηφισθείς νόμος του υπουργείου Υγείας.

Ο υπουργός Υγείας, Κ. Στεφανής, διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ ενώ, όπως δήλωσε, περιμένει την ολοκλήρωση των διαδικασιών για να τις προσαρμόσει στο πόρισμα.

Η προϊστορία

Το φίμωτρο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την κατάσταση της νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία έχει την αφετηρία του στις 6 του Ιούλη 1992. Τότε - επί κυβέρνησης ΝΔ - ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Ι. Πιερουτσάκος, είχε στείλει μια εγκύκλιο που στην ουσία απαγόρευε στους εργαζόμενους να μιλούν στα ΜΜΕ για την κατάσταση στα νοσοκομεία.

Αργότερα - και μετά από ένα επεισόδιο πάλι στο Κρατικό Νίκαιας, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ πια - και μετά από έντονες διαμαρτυρίες των υγειονομικών συντακτών ο υπουργός Υγείας, Δ. Κρεμαστινός, έδωσε προφορική εντολή να μην εφαρμόζεται η εγκύκλιος Πιερουτσάκου, καλώντας ταυτόχρονα τους δημοσιογράφους - με τα ρεπορτάζ τους - να μην προσβάλλουν τους ασθενείς.

Εκείνη η άτυπη συμφωνία τηρήθηκε εν πολλοίς για αρκετό διάστημα. Ομως, τελευταία οι «εκσυγχρονιστές» του ΠΑΣΟΚ μπροστά στη χιονοστιβάδα των αδιεξόδων στα δημόσια νοσοκομεία ανέσυραν ξανά την εγκύκλιο Πιερουτσάκου.

Ετσι, ο διοικητής του Γ΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας-Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ), Φ. Σερέτης - το Κρατικό Νίκαιας ανήκει στο Γ΄ ΠεΣΥΠ - αφού προσάρμοσε χειρόγραφα την εγκύκλιο Πιερουτσάκου την απέστειλε στα νοσοκομεία την 1η του Δεκέμβρη 2003. «Ευνόητο είναι, αναφέρει το προσαρμοσμένο έγγραφο, ότι για καθαρά υπηρεσιακά θέματα, όπως θέματα λειτουργίας του νοσοκομείου, των υπηρεσιών του νοσοκομείου και της υπηρεσιακής κατάστασης του προσωπικού, η αρμοδιότητα των συνεντεύξεων ανήκει μόνο στο διοικητή του νοσοκομείου και συνεπώς για τα θέματα αυτά δεν επιτρέπονται συνεντεύξεις του προσωπικού».

Αυτό το έγγραφο αποτέλεσε το εφόδιο για την πυγμή των σεκιουριτάδων.

Διάβημα της ΕΣΗΕΑ

Διάβημα προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας-Πρόνοιας έκανε χτες το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για τον προπηλακισμό ρεπόρτερ. Εκ μέρους του υπουργείου, όπως αναφέρει η ΕΣΗΕΑ, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι δεν ήταν στις προθέσεις της διοίκησης του νοσοκομείου να εμποδιστεί ο δημοσιογράφος στο έργο του και αποδοκιμάστηκαν όσα ακραία συνέβησαν. Τέλος, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζήτησε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες προς τα κρατικά νοσοκομεία για τη διευκόλυνση των δημοσιογράφων να ενημερώνουν την κοινή γνώμη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Γονάτισε» από τις ελλείψεις (2009-12-04 00:00:00.0)
Ο αυταρχισμός δεν κρύβει τις επικίνδυνες ελλείψεις (2004-09-22 00:00:00.0)
«Ανθυγιεινά» νταλαβέρια (2004-03-03 00:00:00.0)
Αρνητικές οι εξετάσεις του πρώτου ασθενή (2004-02-12 00:00:00.0)
Το «φιλέτο» στο κεφάλαιο (2003-10-24 00:00:00.0)
Ρυθμίσεις με επίφαση συνεννόησης (2000-07-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ