Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ελληνική», πλέον, η Συλλογή Κωστάκη

Εργα σε καμβά, σε χαρτί, τρισδιάστατα και πορσελάνες, δημιουργίες Ρώσων καλλιτεχνών (Μάλεβιτς, Ποπόβα, Κλιουν, Τσάσνικ, Κλούτσις, Ροντσένκο, Νικρίτιν, Τάτλιν κ.α), περιλαμβάνονται στα 1.275 κομμάτια της Συλλογής Κωστάκη, αντιπροσωπευτικά της περίφημης «Ρωσικής Πρωτοπορίας», που ανήκουν πλέον στο ελληνικό κράτος.

Στις 31 Μάρτη υπογράφτηκε η σύμβαση με την ιδιοκτήτρια της συλλογής, εταιρία Art Co Ltd, καθώς και το δάνειο της αγοράς, ύψους 14,2 δισ. μεταξύ του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και του ομίλου Τραπεζών, με εγγύηση του Δημοσίου. Οι αρχικές απαιτήσεις της εταιρίας ανέρχονταν στα 53 εκατ. δολάρια. Υστερα από χρόνιες διαπραγματεύσεις το τίμημα καθορίστηκε στα 35 εκατ. δολάρια (14, 2 δισ. δραχμές) συμπεριλαμβανομένων και των φόρων.

Θυμίζουμε ότι το Γενάρη του 1999 προσκλήθηκαν ξένοι ειδικοί, οι οποίοι συνέταξαν εκθέσεις για την αυθεντικότητα της Συλλογής, την καλλιτεχνική και οικονομική της αξία. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε ειδική επιτροπή, που πρότεινε την αγορά, αποτελούμενη από τους: Λίνα Μενδώνη, Ευγένιο Γιαννακόπουλο, Γεώργιο Παπαδημητρίου, Αγγελο Δεληβοριά, Αννα Καφέτση, Μίλτο Παπανικολάου, Σάββα Κονταράτο, Πολυχρόνη Πολυχρονόπουλο, Μαρία Αμπλά, Αντιγόνη Μαυρομάτη και Βάσια Γεωργίου.

Η Συλλογή φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της Μονής Λαζαριστών με σκοπό να εκτεθεί στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης όταν κατασκευαστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ