Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τσίρκο με μοντέρνα στοιχεία

Μέχρι τις 3 του Γενάρη, το τσίρκο «Eloize» θα βρίσκεται στο «Big Top Theatre». Μετά από την επιτυχημένη εμφάνιση στο Κολέγιο Αθηνών (2002) με την παράσταση «Excentricus», μας ξανάρθε με νέα καλλιτεχνική ομάδα και τη νέα παράσταση, με τίτλο «Nomade» που υπογράφει ο Daniele Finzi Pasca. Το «Nomade» είναι μια νυχτερινή γιορτή που συνδυάζει τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και ακροβατικά νούμερα. Ενα θέαμα, μείγμα σύγχρονου και παραδοσιακού στοιχείου, με ακροβατικά σε πλάστιγγα, banquine και ρώσικη μπάρα, που κόβουν την ανάσα. Οι παραδοσιακές παραστάσεις τσίρκο (ζώα, κλόουν κλπ.) φαίνονται ξεπερασμένες. Αν και υπάρχει πάντα μια νοσταλγία για τέτοιες παραστάσεις.

Το Cirque «Eloize» στοχεύει στη δημιουργία μιας παράστασης που συνδυάζει τις κλασικές αξίες του τσίρκο με μοντέρνα στοιχεία. Οι παραστάσεις του ενσωματώνουν ποικίλες μορφές τέχνης, όπως ποίηση, θέατρο, μουσική και χορό. Στη σκηνή οι κλόουν γίνονται ένα με τους ακροβάτες, οι ισορροπιστές μπορεί να είναι και μουσικοί, οι χορευτές εκτελούν πραγματικές ασκήσεις ακριβείας.

Πριν μια δεκαετία περίπου εφτά απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Τσίρκου του Κεμπέκ αποφάσισαν, ορμώμενοι από την επιθυμία τους για καλλιτεχνική έκφραση, να δημιουργήσουν μια ομάδα που θα καταπιάνεται με το νέο είδος τσίρκο - τσίρκο χωρίς ζώα - που θα εστιάζει σε ακροβατικά νούμερα, αναδεικνύοντας το μεγαλείο και τη δύναμη του ανθρώπινου σώματος. Μέχρι σήμερα, το Cirque «Eloize» έχει δώσει πάνω από 1.400 παραστάσεις σε 200 χώρες και πόλεις ανά τον κόσμο.

Στα νησιά της Μαγδαληνής, τόπος καταγωγής των εφτά ιδρυτών, τα καλοκαίρια, όταν κάνει υπερβολική ζέστη και υγρασία, ο ουρανός φωτίζεται από αστραπές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καταιγίδα. Αυτό το φαινόμενο οι κάτοικοι της περιοχής το ονομάζουν «eloize». Φυσικά, η ομάδα μεγάλωσε έκτοτε - ο σταθερός πυρήνας υπάρχει, αλλά στην ομάδα εισχώρησαν και νέοι άνθρωποι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ