Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Πληρωμένη απάντηση

Βουνό ολόκληρο οι επιστολές και τα προεκλογικά φυλλάδια που καταφτάνουν αυτές τις μέρες στο σπίτι του βιοπαλαιστή, του Παναγιώτη, από τους υποψήφιους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων. Μέχρι τώρα ο ταχυδρόμος της γειτονιάς του κουβαλούσε μόνο τους λογαριασμούς ρεύματος, νερού και τηλεφώνου ή τα απειλητικά ειδοποιητήρια της τράπεζας, για κάποια εκπρόθεσμη δόση.

Μέχρι τώρα ο φουκαράς, ο Παναγιώτης, μόνον τέτοια ραβασάκια λάβαινε. Και ξαφνικά, αυτός ο ταπεινός μεροκαματιάρης, λες και έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη «σημαίνον πρόσωπο», άρχισε να κατακλύζεται από όγκο αλληλογραφίας. Πρώην και νυν υπουργοί, πρώην και νυν βουλευτές και νέοι πολιτευτές, όλοι ανακάλυψαν αιφνιδίως την ύπαρξή του και σε εγκάρδιο τόνο τού εξομολογούνται ότι «πολύ τον εκτιμούν και πολύ θέλουν να τον γνωρίσουν». «Αγαπητέ μου» τον προσφωνεί ο ένας επιστολογράφος, «φίλτατε» τον προσαγορεύει ο δεύτερος και «αξιότιμο συμπολίτη» τον αποκαλεί ο τρίτος. Και για να γνωριστούν καλύτερα μαζί του, τον προσκαλούν, λέει, στα εγκαίνια του εκλογικού τους κέντρου, στο πολιτικό τους γραφείο «για να πιουν έναν καφέ» ή και σε εσπερίδες που διοργανώνουν όλοι αυτοί οι κύριοι σε κέντρα διασκέδασης.

Μάλιστα, τέτοιες «τιμές» και τέτοια «μεγαλεία» απολαμβάνει αυτές τις μέρες ο Παναγιώτης. Αυτός, που μέχρι χτες ήταν παντελώς αγνοημένος από όλους όσοι θέλουν τώρα να πιάσουν «κολεγιά» μαζί του. Ο Παναγιώτης, όμως, δεν πρόκειται να ανταποκριθεί στις προσκλήσεις τους. Διότι ξέρει ότι αν τους επισκεφτεί, όπως του ζητούν, με το δεξί τους χέρι θα του κάνουν «θερμή» χειραψία και με το άλλο θα του βουτήξουν την ψήφο απ' την τσέπη! Και μόλις του αρπάξουν το πολύτιμο «χαρτί», ο Παναγιώτης θα γίνει πάλι γι' αυτούς ο άγνωστος, ο ασήμαντος, ο ανάξιος λόγου να ασχοληθεί κάποιος μ' αυτόν!

Σωρός οι επιστολές που παίρνει αυτές τις μέρες ο Παναγιώτης και έτσι του 'ρχεται να πιάσει μολύβι και χαρτί και να καθίσει να απαντήσει σε κάθε επιστολογράφο του, κάπως έτσι: «Αγαπητέ κύριε πολιτικάντη, πολύ όψιμα με θυμηθήκατε και η επιθυμία, που εκφράζετε τώρα για να με γνωρίσετε, μου προκαλεί μόνο γέλια. Στ' αλήθεια, πού ήσαστε όλα αυτά τα χρόνια που κυνηγώ το μεροκάματο με το ντουφέκι, που με αφαιμάσσουν τα χαράτσια και η ακρίβεια της "ελεύθερης αγοράς" και που κουβαλάω σαν ζωντανό τα βάρη της "σύγκλισης" και της ΟΝΕ; Στ' αλήθεια, πού ήσαστε, όταν έβγαινα στους δρόμους και ζητούσα καλύτερο μεροκάματο ή διαμαρτυρόμουν για την περικοπή των επιδομάτων μου, τον αφανισμό των ασφαλιστικών μου ταμείων και τη συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας υγείας; Από δίπλα σας περνούσα, κύριε, είτε αγκομαχώντας από τα βάρη είτε κραυγάζοντας για ό,τι μου άρπαζαν. Από δίπλα σας περνούσα συνεχώς, αλλά εσείς κωφεύατε και στις οιμωγές και στις διαμαρτυρίες μου, για να μην πω ότι ορισμένες φορές με χλευάζατε και με λοιδορούσατε, λέγοντας ότι είμαι "γάιδαρος", "μαφία" ή και... "προνομιούχος". Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται, κύριε, αλλά εσύ, όταν εγώ βρισκόμουν σε δύσκολη θέση, ήσουν απών. Γι' αυτό άι στα κομμάτια και ακόμη παραπέρα και είθε να μη βρεις ούτε ένα φουκαρά να τον πιάσεις κορόιδο»!

Πολλές φορές μπήκε στον πειρασμό ο Παναγιώτης να απαντήσει κάπως έτσι και στους «πράσινους» και στους «μπλε» τρακαδόρους της λαϊκής ψήφου. Τελικά, όμως, επικράτησε άλλη σκέψη μέσα του και αυτήν τελικά θα εφαρμόσει. Μεθαύριο, δηλαδή στις εκλογές, θα «στείλει» μια κοινή απάντηση σε όλους τους επιστολογράφους του δικομματισμού. Θα ρίξει ένα κόκκινο «γράμμα» στο «κουτί» και θα ξεμπερδέψει έτσι μια και καλή με κάθε μπαγαπόντη! Και είθε, σκέφτεται, έτσι να πράξουν όλοι οι όμοιοί του, γιατί αλλιώς χα?ρι και προκοπή δεν πρόκειται να δει ο λαός και ο τόπος!


Τάσος ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ