Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
... Οπως πέρσι

Παιδιά των Παλαιστινίων διαδηλώνουν δίπλα στο τείχος

Associated Press

Παιδιά των Παλαιστινίων διαδηλώνουν δίπλα στο τείχος
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Εκατοντάδες διαδηλωτές συμμετείχαν στη νέα χτεσινή κινητοποίηση στην ισραηλινή αραβική πόλη Μπάκα αλ-Γκαρμπίγιεχ, εναντίον της κατασκευής του «Τείχους Ασφαλείας», που με συνθήματά τους αποκάλεσαν νέο «Απαρτχάιντ». Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι «δεν υπήρξαν επεισόδια» τουλάχιστον ως το απόγευμα. Η τραγική λεπτομέρεια: η διαδήλωση έγινε από τη μια πλευρά από Ισραηλινούς ακτιβιστές και από την άλλη, από τους Παλαιστίνιους. Κινητοποίηση κατά του Τείχους έγινε και στην Ιερουσαλήμ, όπου αντιδιαδηλωτές της δεξιάς προπηλάκισαν τους διαδηλωτές.

Οι διαδηλώσεις των προηγούμενων ημερών κατά του Τείχους βάφτηκαν στο αίμα και χαρακτηρίστηκαν από τη βάρβαρη καταστολή του ισραηλινού στρατού: ανήμερα την Πρωτοχρονιά, από τα πυρά των στρατιωτών τραυματίστηκαν πάνω από 10 Παλαιστίνιους διαδηλωτές, ενώ συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές, τέσσερις Ισραηλινούς και τέσσερις ξένους. Ανάμεσα στους τέσσερις ξένους είναι και ο Σουηδός βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, Γκουστάβ Φριντολίν. Και οι τέσσερις - που βρίσκονταν υπό κράτηση - επρόκειτο να απελαθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ενας έφηβος έπεσε νεκρός από πυρά στρατιωτών εναντίον παιδιών που έριχναν πέτρες στο χωριό Ουσαρίν, κοντά στη Νάμπλους, την Τετάρτη. Χθες, στην ίδια πόλη, Παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι συνελήφθησαν ο αδελφός και η σύζυγος ανώτερου μέλους της Φάταχ του Αραφάτ. 13 συλλήψεις αναφέρθηκαν στη Χεβρώνα και άλλες τέσσερις σε άλλες περιοχές, στη Δυτική Οχθη. Κατά τα λοιπά, ο Ισραηλινός στρατός «ήρε τον αποκλεισμό» της Τζενίν την Πρωτοχρονιά, η οποία παραμένει βέβαια υπό σιδηρόφρακτο κλοιό από το Σεπτέμβρη του 2000...

Με τα «πυρομαχικά» έτοιμα ενάντια στα ισραηλινά τανκ

Associated Press

Με τα «πυρομαχικά» έτοιμα ενάντια στα ισραηλινά τανκ
Σε πολιτικό επίπεδο, πάντως, η σημαντικότερη είδηση ίσως και της χρονιάς ήρθε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, που, κατά τις πληροφορίες που «διαρρέονται» στον Τύπο της χώρας, αποφάσισε να «επιταχύνει» την κατασκευή επιπλέον 900 κατοικιών (ή 9 πόλεων) στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν - που απέσπασε από τη Συρία στον πόλεμο του '67 - και να διπλασιάσει τον πληθυσμό των εποικισμών που έχει κατασκευάσει. Οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν «δυσαρεστημένες», και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ζήτησε «διευκρινίσεις» για το θέμα. Ο πρωθυπουργός Αριελ Σαρόν πάντως χαρακτήρισε το θέμα «στερούμενο διπλωματικής σημασίας» (!!!) και χαρακτήρισε την προβολή του ως «διαστρέβλωση» των προθέσεων της κυβέρνησής του. Ο υπΕξ της Συρίας Ισα Ντάγουϊς, πάντως, μάλλον δε συμμερίζεται την άποψή του. «Το Ισραήλ νομίζει ότι με την ισχύ και την κατοχή μπορεί να πετύχει. Αλλά δεν υπάρχει καμία διεθνής αναγνώριση για μια τέτοια κίνηση. Το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με βάση το διεθνές νομικό πλαίσιο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ