Σάββατο 3 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Νέες συλλήψεις για το σκάνδαλο «Παρμαλάτ»

ΡΩΜΗ.--

Εφτά ακόμα άτομα συνέλαβε η ιταλική Αστυνομία σε σχέση με το σκάνδαλο χρεοκοπίας της εταιρίας παραγωγής τροφίμων «Παρμαλάτ». Ανάμεσα στους εφτά είναι δύο πρώην οικονομικοί διευθυντές της «Παρμαλάτ», οι Φάουστο Τόνα και Λουτσιάνο Ντελ Σολντάτο και ο πρόεδρος της ιταλικής θυγατρικής της παγκόσμιας λογιστικής εταιρίας «Γκραντ Θόρντον», Λορένζο Πέντζα. Οι εφτά θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην τακτική παραποίηση των λογιστικών βιβλίων της εταιρίας.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Παρμαλάτ» (που είναι προφυλακισμένος στη φυλακή Σαν Βιτόρε του Μιλάνου) Καλίστο Τάντσι, ομολόγησε στους δημόσιους κατηγόρους ότι υπάρχει μια «τρύπα» 8 δισεκατομμυρίων ευρώ στα βιβλία της εταιρίας. Πρόκειται κυρίως για ανύπαρκτους τραπεζικούς λογαριασμούς με ανύπαρκτα ποσά που χρησιμοποιήθηκαν για να συγκαλυφτούν οι ζημιές, στην πλειοψηφία τους στη Λατινική Αμερική. Ομολόγησε επίσης ότι εξέτρεψε κάπου 500 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της εταιρίας σε άλλες επιχειρήσεις της οικογενείας του. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο Τάντσι, βοηθούμενος από ένα στενό κύκλο συμβούλων, πλαστογραφούσε για χρόνια τα οικονομικά της «Παρμαλάτ» και καταχράστηκε πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος στην Ιταλία βρίσκονται και εκπρόσωπος της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που ξεκινά τη δική της ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το σκάνδαλο. Αμερικανοί επενδυτές διαθέτουν 1,5 δισεκατομμύρια σε ομόλογα και μετοχές της «Παρμαλάτ», που ήταν ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός μπισκότων στις ΗΠΑ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ