Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στερνό «αντίο» στην αγωνίστρια Μαλαίνα

Τη γυναίκα σύμβολο της Αντίστασης, τη γυναίκα σπάνιου καλλιτεχνικού και αγωνιστικού ήθους, τη Μαλαίνα Ανουσάκη, αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, σύντροφοι, συναγωνιστές και συγκρατούμενές της, χτες το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Σε μια σεμνή τελετή, όπως της έπρεπε, αφού σεμνά και διακριτικά, παρά το δυναμισμό της, έζησε.

Συγκλονιστική φωνή αποχαιρετισμού, η συγκρατούμενη της Μαλαίνας Ανουσάκη, Σούλα Καρανίκα, η οποία εκ μέρους των γυναικών των Φυλακών Αβέρωφ έσκυψε ευλαβικά στις μνήμες και στις στιγμές που έζησαν μαζί σαν μελλοθάνατες. «Εδειξες το θάρρος και την αγωνιστικότητά σου» - είπε - «στάθηκες πραγματική κομμουνίστρια. Καλό σου ταξίδι. Γεια χαρά, όπως λέγαμε εμείς στις φυλακές».

Συγκινημένος και ο Βασίλης Κολοβός εκ μέρους του ΚΚΕ αποχαιρέτησε τη συντρόφισσα Μαλαίνα Ανουσάκη λέγοντας: «Σεβαστή και τιμημένη συντρόφισσα, εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος σου ευχόμαστε καλό ταξίδι. Το Κόμμα που υπηρέτησες περισσότερα από 65 χρόνια. Εγινες φωτεινό αστέρι και μας φώτισες από τη δικτατορία του Μεταξά, την κατοχή, τον εμφύλιο και τη χούντα, μέχρι τη μεταπολίτευση. Ησουν πάντα όρθια και δίδασκες ήθος και ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ήταν στάση ζωής αυτό. Εμείς που διδαχτήκαμε από το ήθος σου θα σε θυμόμαστε ως μια αγία αγωνίστρια των ημερών, αγωνίστρια της καθημερινότητας, της ζωής. Θα σε θυμόμαστε με ένα φωτοστέφανο που έγραφε δις εις θάνατον. Από το ένα χέρι κρατούσες την κόρη σου Ελένη και από το άλλο την αξιοπρέπεια. Δεν προσκύνησες». Εκ μέρους του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, τη Μαλαίνα Ανουσάκη αποχαιρέτησε η πρόεδρος του ΔΣ Αννα Φόνσου. «Οσοι τη γνώρισαν θυμούνται το χαμόγελό της» - είπε - «την καλοσύνη της, τη δυναμικότητά της, την ευγένεια λόγων και πράξεων. Πάλεψε για να μπορεί η ανθρωπότητα να είναι ελεύθερη. Πάλεψε για να μπορεί ο κόσμος της δουλιάς και της διανόησης να είναι αφέντης στον τόπο του. Στο διάβα της καταδικάστηκε δις εις θάνατο (1949) και πολλάκις σε ανεργία, λόγω των πολιτικών της φρονημάτων. Με τη σταδιοδρομία της τίμησε το ελληνικό θέατρο συμμετέχοντας σε πολλές παραστάσεις στο πλάι των αξέχαστων Βεάκη, Μυράτ, Κατράκη, Καρούσου και τόσων άλλων. Ξεχωριστή ήταν η συμβολή της στην ανάταση του αρχαίου ελληνικού δράματος με την ίδρυση του Αρχαίου Αττικού Θεάτρου και έχει εγκαινιάσει σχεδόν όλα τα αρχαία θέατρα του τόπου μας, ενώ συνεργάστηκε και με τους ΕΑΜικούς Ελεύθερους Καλλιτέχνες. Η φωτεινή μορφή αυτής της μεγάλης γυναίκας ας γίνει παράδειγμα σήμερα που δοκιμάζονται οι αντοχές μας και αυξάνονται οι απαιτήσεις του λαού από τους πνευματικούς ανθρώπους».

Λίγοι οι επώνυμοι, περισσότεροι οι άνθρωποι που έζησαν μαζί τις δύσκολες στιγμές. Μεταξύ αυτών που τη συνόδευσαν στο τελευταίο της ταξίδι ήταν: εκ μέρους του ΠΓ του ΚΚΕ ο Θόδωρος Τζιατζής, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο ευρωβουλευτής Στρατής Κόρακας και οι: Δημήτρης Κωστόπουλος, Νάσος Αλευράς, Νόρα Κατσέλη, Λεωνίδας Βαρδαρός, Τζένη Ζαχαροπούλου, Δέσποινα Στυλιανοπούλου, Κίττυ Αρσένη, Νίκος Δαφνής, Τέλης Ζώτος κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπηρέτησε με σθένος τα ιδανικά της (2010-08-08 00:00:00.0)
Πιστή και περήφανη (2010-05-23 00:00:00.0)
Μνήμη Μ. Ανουσάκη (2001-03-17 00:00:00.0)
Ποίησε καλλιτεχνικό και αγωνιστικό ήθος (2000-04-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1999-04-21 00:00:00.0)
Τελευταίο "αντίο" στην Ηρώ (1995-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ