Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ευνοϊκή εισήγηση για τον Κεφάλα

Ευνοϊκή εισήγηση στον Αρειο Πάγο για τους πρώην ιδιοκτήτες της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» («Σόφτεξ»), κάνει ο αρμόδιος εισηγητής, που αν γίνει δεκτή από το δικαστήριο, ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν τεράστιες αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο. Στον Αρειο Πάγο συζητήθηκε χτες αίτηση αναίρεσης των Α. Κεφάλα, Β. Κεφάλα και Α. Γιανουλάτου, οι οποίοι ζητούσαν να αναιρεθεί η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας, με την οποία είχε απορριφθεί η αγωγή για αποζημίωσή τους. Το δικαστήριο είχε κρίνει τότε ότι οι τρεις μέτοχοι της εταιρίας, ως απλοί πολίτες, είναι τρίτα πρόσωπα και επομένως δε δικαιούνται αποζημίωση.

Στη συνέχεια υπήρξε απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (14/1999), η οποία δικαίωνε τους τρεις μετόχους σε άλλη αγωγή που είχαν κατάθεση κατά του ελληνικού δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας.

Ετσι, λοιπόν χτες ο εισηγητής με βάση το σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης της Ολομέλειας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου πρότεινε να κριθεί μη νόμιμη η υπαγωγή της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), επειδή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της «Σόφτεξ» το 1986 έγινε με υπουργική απόφαση και όχι με απόφαση της γενικής συνέλευσης των παλαιών μετόχων. Συνεπώς, οι παλαιοί μέτοχοι, κατά την άποψη του εισηγητή, δικαιούνται να απαιτήσουν αποζημίωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. (Οι μέτοχοι της «Αθηναϊκής Χαρτοποιίας» υποστήριξαν στην αγωγή τους ότι από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου υπέστησαν ζημιά 1,5 δισ. δραχμών).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ