Τρίτη 4 Απρίλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με δανεικά η υποτιθέμενη ευημερία

Με γοργούς ρυθμούς αυξάνεται η υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών από τις εμπορικές τράπεζες, λόγω των εισοδηματικών «κενών» που δημιουργεί η χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική λιτότητας για τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.

Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο Στατιστικής Συγκυρίας της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της Τράπεζας της Ελλάδας, το φετινό Γενάρη τα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων ανήλθαν στο ποσό των 2.003,4 δισ. δρχ. έναντι 1.565,9 δισ. δρχ. τον αντίστοιχο περσινό μήνα, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,9%. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, που ξεπερνά το 30% (30,6% για την ακρίβεια) εμφανίστηκε στα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων, τα οποία τον ίδιο μήνα άγγιξαν τα 1.268 δισ. δρχ. έναντι 970,8 δισ. δρχ. που ήταν το Γενάρη του 1999. Συνολικά δηλαδή (από τους δύο αυτούς τομείς) τα ελληνικά νοικοκυριά χρωστούσαν το Γενάρη του 2000 στις εμπορικές τράπεζες το ιλιγγιώδες ποσό των 3.271,4 δισ. δρχ., ποσό αυξημένο κατά 29% περίπου σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η παραπάνω εικόνα, που καταδεικνύει τις πολυεπίπεδες επιπτώσεις της ασκούμενης αντιλαϊκής πολιτικής στην καθημερινότητα των ελληνικών οικογενειών, προοιωνίζεται ακόμη πιο ζοφερή τόσο στο απώτερο μέλλον, καθώς η συγκεκριμένη πολιτική θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, όσο και στο άμεσο, καθώς από τις 31 του Μάρτη έπαψαν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού της πιστωτικής επέκτασης που είχε επιβάλει πέρσι στις εμπορικές τράπεζες η Τράπεζα της Ελλάδας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Σε ό,τι αφορά πάντως στην πορεία της συνολικής πιστωτικής επέκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, τον περασμένο Γενάρη παρουσίασε επιτάχυνση και ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 13,9% έναντι 12,2% το Δεκέμβρη του 1999. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η επιτάχυνση αυτή οφείλεται κυρίως στον υψηλό ρυθμό αύξησης των πιστώσεων προς το δημόσιο τομέα. Επισημαίνεται πάντως ότι η εξέλιξη των πιστωτικών μεγεθών επηρεάστηκε και το Γενάρη του 2000 από το μεγάλο σχετικά ύψος συναλλαγματικών διαφορών που περιλαμβάνονται στα υπόλοιπα δανείων του ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας της σημαντικής ανατίμησης του γιεν Ιαπωνίας (Γενάρης 2000 - 1999 27,7%) και του δολαρίου ΗΠΑ (Γενάρης 2000 - 1999 20%). Στα δύο αυτά νομίσματα έχουν συναφθεί τα 2/3 περίπου των δανείων σε συνάλλαγμα προς τον ιδιωτικό τομέα και η ανατίμησή τους ως προς τη δραχμή οδήγησε σε σημαντική αύξηση των υπολοίπων δανείων, όπως αυτά αποτιμώνται σε δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ