Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
«Χαρτιά» στο εσωτερικό παιχνίδι

Το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας εμφανίστηκαν στην προεκλογική σκακιέρα

Το Κυπριακό μπορεί να προβλήθηκε τυπικά ως ένας από του λόγους για την πρόωρη προκήρυξη των εκλογών, ωστόσο αυτή η υπόθεση όπως και τα ελληνοτουρκικά επανέρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας ανεξάρτητα από την ελληνική εσωτερική πολιτική συγκυρία.

Στο κυπριακό η 1η Μάη, ημερομηνία και τυπικής ένταξης της διχοτομημένης Κύπρου στην ΕΕ, δημιουργεί μια εικόνα κινητικότητας η οποία ενισχύεται και από το αμερικανικό «ενδιαφέρον», όπως αυτό εκδηλώθηκε με τις επιστολές που επέστειλε ο Πρόεδρος Μπους σε Σημίτη, Ερντογάν, Παπαδόπουλο και Ντενκτάς. Μάλιστα, ο τουρκικός Τύπος συμβάλλει στη δημιουργία μιας εικόνας περί ασφυκτικών αμερικανικών πιέσεων στην κυβέρνηση Ερντογάν για προώθηση μιας λύσης στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάν. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, τα οποία επικαλούνται αμερικανικές πηγές, η επιτυχία της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον στις 27 του μήνα, συνδέεται άμεσα με την έκφραση σαφούς πολιτικής βούλησης της Αγκυρας για την προώθηση του σχεδίου Ανάν. Αυτή η έκφραση της βούλησης της τουρκικής κυβέρνησης αναμένεται να διατυπωθεί στην επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας στις ΗΠΑ, κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κ. Ανάν. Μετά από τη σαφή τοποθέτηση της Αγκυρας υπέρ του σχεδίου και καθώς η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει την ετοιμότητά της να προσέλθει σε νέες συνομιλίες, ο ΓΓ του ΟΗΕ στις αρχές Φλεβάρη, αναμένεται να αποστείλει τις προσκλήσεις για τον διάλογο.

Στην Αθήνα πάντως, παράγοντες του υπουργείου Εξωτερικών, αν και αναγνωρίζουν τις αμερικανικές διαθέσεις για την οριστική και ταχεία ρύθμιση της «εκκρεμότητας», εκτιμούν ότι τελικά, η Αγκυρα θα αναζητήσει τρόπους και προσχήματα να διατηρήσει την παράταση της εκκρεμότητας και πέραν της 1ης Μάη. Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το τρέχον έτος εξελίσσεται ένα ευρύτερο «παζάρι» της Τουρκίας με την ΕΕ. Οπως είναι γνωστό το Δεκέμβρη του 2004 θα αξιολογηθεί η «πρόοδος» της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ. Το Κυπριακό και το θέμα της υφαλοκρηπίδας αποτελούν, όπως σημειώνουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ, δύο βασικά διαπραγματευτικά όπλα τα οποία η Αγκυρα δεν αναμένεται να απεμπολήσει τόσο νωρίς και οπωσδήποτε όχι χωρίς χειροπιαστά ανταλλάγματα. Δεν αποκλείεται πάντως, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, στο άμεσο μέλλον, πριν ακόμη αποχωρήσει από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών ο Γ. Παπανδρέου, να δούμε κάποιες κινήσεις που θα περιγράφουν μια «καλή διάθεση» της Αγκυρας να ξεκινήσει συνομιλίες για την κατάρτιση του Συνυποσχετικού που θα προωθήσει τις ελληνοτουρκικές διαφορές στο Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ