Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Η δεύτερη πιο απαισιόδοξη χώρα στον κόσμο

Σύμφωνα με κοινή έρευνα της ICAP και της «Gallup International», οι Ελληνες κατέχουν τη 2η θέση των πιο απαισιόδοξων μεταξύ 61 χωρών, καθώς για το 2004 αναμένουν αύξηση της ανεργίας, επιδείνωση της θέσης των ανέργων, περισσότερες διεθνείς συγκρούσεις...

Τη δεύτερη θέση μεταξύ των πιο απαισιόδοξων κατοίκων 61 χωρών του κόσμου - που προβλέπουν επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης το 2004 - καταλαμβάνει η... «ισχυρή» Ελλάδα του Κ. Σημίτη. Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα κοινής έρευνας που έκαναν η TNS ICAP και η «Gallup International» σε 61 χώρες, η οποία δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Τα συμπεράσματα δεν ξαφνιάζουν δεδομένων των συνεπειών από την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται και της όμοιας... εναλλακτικής λύσης που προβάλλεται, ενόψει των εκλογών, από τη ΝΔ. Ταυτόχρονα οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν εμφυσούν αισιοδοξία στους Ελληνες.

Η χώρα με τους πιο απαισιόδοξους κατοίκους - που κατέχει την 1η θέση μεταξύ των 61 χωρών που διενεργήθηκε η έρευνα - είναι η Σλοβακία, με τον ένα στους δύο Σλοβάκους (ποσοστό 50%) να προβλέπουν για το 2004 επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου. Ακολουθούν, η Ελλάδα - με το 46% των κατοίκων της να πιστεύει ότι το 2004 θα είναι μία χρονιά με οικονομικές δυσκολίες και με σημαντική αύξηση της ανεργίας - η Πολωνία (43%), το Εκουαδόρ (43%) και η Πορτογαλία (41%).

Οι πλέον αισιόδοξες χώρες (οι κάτοικοι των οποίων αναμένουν βελτίωση της οικονομικής τους κατάστασης) είναι το Βιετνάμ (82%), το Χονγκ Κονγκ (76%) και το... Κόσσοβο (76%) - το οποίο προφανώς οι δυο εταιρίες θεωρούν κράτος, παρ' όλο που η περιοχή ανήκει, τυπικά, στη Γιουγκοσλαβία. Ακολουθούν η Γεωργία (73%), το Αζερμπαϊτζάν (72%) και οι... ΗΠΑ (69%).

Τι περιμένουν οι Ελληνες από την «ισχυρή Ελλάδα»

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων - που τους κατατάσσει στη δεύτερη χειρότερη θέση μεταξύ των 61 χωρών - είναι εμφανέστατη, από τις απαντήσεις που έδωσαν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο της ICAP και της «Gallup». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση:

  • εάν το 2004 θα είναι καλύτερη ή χειρότερη χρονιά από το 2003, το 46% των Ελλήνων πιστεύει ότι θα είναι χειρότερη, το 30% ότι θα είναι καλύτερη και το 20% πιστεύει ότι τα πράγματα δε θα αλλάξουν σε σχέση με πέρυσι.
  • εάν το 2004 θα είναι χειρότερη, καλύτερη ή ίδια στον τομέα της οικονομικής ευμάρειας, το 59% των Ελλήνων απάντησε ότι αναμένονται οικονομικές δυσκολίες. Το 26% περιμένει μια ίδια χρονιά και μόνο το 12% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερη!

Οι Ελληνες είναι και οι πλέον απαισιόδοξοι για τα οικονομικά τους από όλες τις χώρες! Ενδεικτικά από αυτή την άποψη είναι, επίσης, τα στοιχεία της έρευνας, που μας πληροφορούν ότι:

  • Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι γενικά θα υπάρξει αύξηση της ανεργίας το 2004, όταν το 2003 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 57%. Αύξηση της ανεργίας γενικά, περιμένει και το 55% των πολιτών στα κράτη - μέλη της ΕΕ. Το 36% των Ελλήνων περιμένει μεγάλη αύξηση της ανεργίας, σε αντίθεση με τους πολίτες των άλλων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου μόνο το 15% περιμένει να αυξηθεί πολύ η ανεργία.
  • Οι 4 στους δέκα Ελληνες (43%) δέχονται την πιθανότητα ότι το 2004 μπορεί να μείνουν άνεργοι! Το 73% των Ελλήνων θεωρεί ότι αν χάσει τη δουλιά του θα αργήσει πολύ να βρει άλλη (έναντι 62% πέρυσι) και μόνο το 22% πιστεύει ότι θα έβρισκε γρήγορα. Επίσης, το 52% πιστεύει ότι θα αυξηθούν οι απεργίες το 2004 και το 31% θεωρεί ότι θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο. Τέλος, το 42% των Ελλήνων θεωρεί ότι το 2004 θα αυξηθούν οι διεθνείς συγκρούσεις, το 37% ότι θα παραμείνουν ίδιες και το 13% ότι θα μειωθούν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ