Πέμπτη 8 Γενάρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Μακελειών και «προειδοποιήσεων» συνέχεια

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ

Associated Press

Από το χώρο της έκρηξης στην Κανταχάρ
ΚΑΝΤΑΧΑΡ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η έκρηξη στην Κανταχάρ χτες, που κόστισε 15 ζωές και τραυμάτισε άλλους 50 - τα θύματα ήταν, κυρίως, παιδιά - αποδόθηκε στους Ταλιμπάν, καθώς είχε στόχο ένα στρατόπεδο των Αφγανών του «εθνικού στρατού» και των αμερικανικών δυνάμεων. Ο «Πρόεδρος» Καρζάι καταδίκασε την ενέργεια ως «πράξη βαρβαρισμού». Η στάση των ίδιων των Ταλιμπάν ήταν αμφιλεγόμενη. Ενας εκπρόσωπός τους, μιλώντας στο «Ρόιτερς», είπε ότι οι άμαχοι δεν είναι στόχος και αρνήθηκε ότι το κίνημα των «φοιτητών» πραγματοποίησε την ενέργεια, αλλά ένας δεύτερος, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπε ότι επρόκειτο περί «λάθους» και «ζήτησε συγγνώμη».

Μία μέρα νωρίτερα, την Τρίτη, είχε σημειωθεί κι άλλο ένα μακελειό με θύματα 12 μέλη της φυλής Χαζάρα στη Χελμάντ, ενώ τη Δευτέρα, στα γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κανταχάρ, άγνωστοι είχαν ρίξει χειροβομβίδα χωρίς να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, λίγες ώρες μετά το νέο μακελειό προειδοποίησε ότι το Αφγανιστάν «βρίσκεται σε κρίσιμη περίοδο» σε αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, εκτιμώντας ότι το νέο ξέσπασμα μαχών κι επιθέσεων - πάνω από 400 νεκροί το τελευταίο 6μηνο - «απειλεί τη διεξαγωγή των εκλογών» που (θεωρητικά) προγραμματίζονται για τον Ιούνη. Η έγκριση του Συντάγματος - μετά από άγριους διαγκωνισμούς και σκληρές πιέσεις προς τους διαφωνούντες από τον Αμερικανό πρεσβευτή Χαλιλζάντ, την Κυριακή, τρεις βδομάδες μετά την έναρξη της Λόγια Τζίργκα - που προβλέπει «ισχυρό Πρόεδρο», έγινε χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία, αλλά διά βοής. Ο Καρζάι, που κατά τους αναλυτές απέσπασε αυτό που ήθελε, έκανε την έμπλεο υποκρισίας δήλωση ότι «δεν υπήρξε νικητής και ηττημένος, όλοι νικήσαμε, αυτό (το Σύνταγμα) ανήκει σε κάθε Αφγανό/ή». Ωστόσο, το κείμενο έχει αβυσσαλέες αντιφάσεις, όπως, π.χ., η «ιερότητα» του Ισλάμ και τα «δικαιώματα» των γυναικών, ενώ βασικά προβλήματα, όπως το εθνοτικό/φυλετικό, παραμένουν ανεπίλυτα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ